Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A francia állam jótékonysággal vette fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen

  • 2015. május 29.
  • mese
Szerző: 
mese

A nyakukon maradt élelmiszert ezentúl nem dobhatják ki, hanem segélyszervezeteknek kell átadniuk. A kereskedők azonban túlságosan költségesnek tartják az új szabályozást, sőt még az adományokat kezelő szervezetek is aggódnak, miként tudják megoldani a szervezést.

„Botrány, ahogy a szupermarketek vegyszert öntenek a kukákba dobott ételre, csak hogy ne legyen ehető" - nyilatkozta a szocialista képviselő, Guillaume Garot, az új törvény egyik megalkotója. Franciaországban a nagyobb áruházláncoknak ezentúl fel kell venniük a kapcsolatot a jótékonysági szervezetekkel, hogy a megmaradt ehető élelmiszereket adományozzák a rászorulóknak, illetve a maradékokból állatokat etessenek vagy a farmokra juttassák el azt komposztálásra.

Tudósításában a France 24 ugyanakkor megjegyzi, hogy a szupermarketek által elherdált élelmiszertonnákon kívül egy átlagember is évente 20-30 kiló ennivalót dob ki, ami együttesen évente 12-20 milliárd euró közötti összegre rúg. A kormány az új szabályozástól azt reméli, hogy a pazarlás 10 éven belül megfelezhető.

A kritikusok ugyanakkor azt mondják, hogy ez túl nagy teher a kereskedők számára, akiknek új és költséges eljárásokat kell bevezetniük az el nem adott élelmiszerek tárolására és elszállítására. A kereskedők szövetsége állásfoglalásában arra hivatkozott, hogy az élelmiszer-hulladék csak 5 százalékot tesz ki, miközben már így is a legnagyobb adományozók, hiszen több mint 4500 üzletnek van megállapodása humanitárius szervezetekkel. Néhány segélyszervezet ugyancsak megkérdőjelezte a törvényt, mert nem tudják, miként tudják megszervezni az ételadományok kiosztását és eljuttatását.

forrás: vs.hu