Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyamatosan csökkenteni kell az országban keletkező hulladék mennyiségét

  • 2015. október 25.
  • PKata

Hulladekcsokkentesi_het1Magyarországon évente mintegy 17,5 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 21,4 százalékát a háztartások produkálják, a célkitűzés a keletkező hulladék mennyiségének folyamatos csökkentése  - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungorikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

   

V. Németh Zsolt a témáról az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében megrendezendő Európai hulladékcsökkentési hét - amelyhez Magyarország ötödik alkalommal csatlakozik - beharangozó sajtótájékoztatóján beszélt, melyet idén november 21-29. között tartjanak meg.    Az államtitkár elmondta: a hétnek minden évben van egy kiemelt központi témája. Az idén ezt a hozz ki többet kevesebből gondolattal fogalmazták meg, aminek az a lényege, hogy minél kevesebb erőforrás használatával érjék el ugyanazt az eredményt. Ez jelentheti például a tárgyak kreatív újrahasználatát, az eszközök kölcsönadását, bérlését.   

Felhívta a figyelmet: a hét központilag meghirdetett témájához ki-ki saját ötleteivel is csatlakozhat. Ezt hat kategóriában lehet megtenni: csatlakozhatnak államigazgatási szervezetek, hatóságok; egyesületek, civil szervezetek; gazdálkodó, ipari szervezetek; oktatási intézmények; magánszemélyek és egyéb szervezetek, például egyházak, kórházak, idős otthonok, kulturális központok. A jelentkezési határidő: november 6.    

 Az eseményt az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatósága (NHI) szervezi. Búsi Lajos, az OKTF főigazgatója, aki egyben NHI megbízott főigazgató-helyettese is, arról beszélt az MTI kérdésére, hogy Magyarországon a hulladék anyagában történő újrahasznosításának aránya 55 százalék, ezt az unió által előírt arányt az ország az elmúlt években tudta teljesíteni. Hozzátette: most az üveg hasznosításban szeretnének előrébb lépni, ezért növelni szeretnék az üvegvisszagyűjtést ősztől.

A projektben természetesen a HUMUSZ is részt vesz: http://humusz.hu/re-krea/europai-hulladekcsokkentesi-het-2015-november-21-19

Hulladekcsokkentesi_het

 

Forrás: ringmagazin.hu