Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fölösleges Áruk Fóruma vándorkiállítás!

  • 2007. november 21.
  • humusz

Háttér:

A „Ne vásárolj semmit!" Napot 15 évvel ezelőtt rendezték meg először a kanadai Vancouverben. 2007. november 23-án és 24-én a világ 65 országában tartanak rendezvényeket. Az elnevezés szándékosan provokatív, de természetesen a szervezők is úgy kezdik november 24-ét, hogy lemennek a boltba tejet és kenyeret venni. Nem ezekkel a vásárlásokkal van baj. A gazdag világ a karácsony közeledtével őrült vásárlásba kezd, éppen ilyenkor van szükség arra, hogy elgondolkozzunk arról, mik az igazi értékek, mi az, amit megvásárolhatunk, és mi az, amit túlzott bevásárlásainkkal tönkretehetünk. A nemzetközi akciónap szervezőinek felhívásából kiderül, hogy sokkal többről van szó, mint tagadásról:

Akkor történt, amikor először hallottad, hogy a jégtáblák megolvadnak a jegesmedvék alatt?
Vagy amikor olvastad, hogy már az anyatej is mérgező? Vagy amikor először kóstoltál igazi, édes, lédús házi paradicsomot? Esetleg amikor rájöttél, hogy ha a Föld lakosságának csak a fele úgy él, mint mi, 20 év múlva mind hullák leszünk?

Ezek azok a pillanatok, amikor hirtelen valamit új szemszögből látsz, és rájössz: másképp is lehetne élni. És hogy úgy kellene élni. A Ne Vásárolj Semmit Nap egy lépés ebben az irányban. Összefogunk és kiállunk a krónikus túlfogyasztás ellen, ami szinte minden környezeti, pszichológiai és politikai gondunk forrása. November 24-én megtagadjuk a részvételt. Magunk mögé dobjuk szokásainkat, új szemléletmódot fedezünk fel, tevékenyek leszünk a közösségeinkben.

A HuMuSz sajátos magyar színt ad a nemzetközi akciónaphoz. Néhány héttel ezelőtt felhívással fordultunk a nagyközönséghez:

40 évvel ezelőtt, 1967-ben Magyarországon megalapították a Kiváló Áruk Fórumát. Amelyik termék megkapta a címet, jogosulttá vált arra, hogy csomagolásán egy kis háromszög alakú emblémával jelezzék: méltó a vásárlók bizalmára. 40 év elmúltával a HuMuSz új cím alapításával készül a „Ne vásárolj semmit! Nap" megünneplésére. Ehhez várjuk a segítségét.

Fölösleges Áruk Fóruma

Olyan termékekből szeretnénk kiállítást rendezni a Ne Vásárolj Semmit! Nap alkalmából, melyeket ugyan használati tárgyként árulnak, de az ég világon semmi szükségünk nincsen rájuk. Kérjük, aki teheti, támogassa kezdeményezésünket jó állapotú, de fölösleges használati tárgyak felajánlásával! A legfrappánsabb holmik felajánlói jelképes ajándékot kapnak.