Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Föld tartalékait éljük fel holnaptól

  • 2016. augusztus 08.
  • Jusztina
Ma van az ökológiai túllövés napja.

Túllövés napja

A túllövés napja azt a napot jelöli minden évben, amikor az adott évre jutó erőforrásainkat elhasználjuk. 2016-ban már augusztus 8-ig, azaz máig kitermeltük azt a mennyiséget, amennyi  erre az évre jutott volna, innentől kezdve az emberiség már a következő évi erőforrásait, vagyis a tartalékait használja a bolygónak. Ez a nap minden évben folyamatosan előrébb és előrébb kerül a naptárba, az utóbbi 15 évben 2 hónappal került korábbra!

Ennek oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk a levegőbe, mint amennyit az erdők képesek elnyelni. Sajnos évről évre egyre több erdőt vágnak ki, az újratelepítésük pedig sok időbe telik. A Föld lakossága is folyamatosan növekszik, így a túlfogyasztás egyre súlyosabb problémává válik. A tartalékok felélésének viszont következményei is vannak, mint például a vízhiány, talajerózió, szárazság. Mindezzel összefüggésben van az ökológiai lábnyom is, ami annak a területnek a nagyságát adja meg hektárban, amelyen az általunk fogyasztott dolgok (energia, élelmiszer stb.) előállíthatóak és a keletkezett hulladékuk elhelyezhető. Azt határozza meg, mekkora terhelést gyakorolunk a Földre. A nagy ökológia lábnyom oka pedig, hogy felelőtlenül gazdálkodunk és egyre több hulladékot termelünk. A keletkezett hulladékot pedig újrahasznosítás helyett más módon kezeljük, pedig az újrahasznosított anyagokból gyártott termékek előállítása sokkal kevesebb energiába kerül, mint a nyersanyagokból gyártottaké.

A túllövés napja egy jel, ami megmutatja, mennyire pazarló az életmódunk, és mennyire sürgős lenne mihamarabb változtatni ezen! Tudatos, hulladékszegény életmóddal és lényegesen kisebb fogyasztással, az egyéni felelősségünk el- és felismerésével. A Humusz oldalán számtalan tippet és tanácsot olvashattok, de ha további kérdésetek lenne, keressetek minket a [email protected] e-mail címen!