Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fogyasztóvédelmi oktatás a középiskolákban

  • 2005. október 24.
  • humusz
diakok2.jpg "A mostani tanévben mintegy 300 középiskola 35 ezer diákjához jutott el ingyenesen a Tudatos vásárló leszek! címû kiadvány, és a hozzá tartozó, tanároknak szóló segédanyag, amelynek alapvetõ célja, hogy felkészítse az ifjú fogyasztókat érdekeik védelmére, segítse õket a megalapozott fogyasztói döntések meghozatalában - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége."
"A diákok megtanulhatják többek között, hogy hogyan reklamáljanak, ha hibás az áru, emellett ismereteket szerezhetnek a termékbiztonságról. A kiadványban szó esik a fogyasztó tájékoztatásáról, a pénzről és egyéb fizetőeszközökről, az adósságkezelésről, a reklám történetéről. A témák között szerepel még az interneten történő vásárlás, s egy általános tájékoztató az Európai Unióról és a fogyasztóvédelemről.

A kiadvány témakörökre bontva segíti a fiatalokat a mindennapi életüket érintő fogyasztói, fogyasztóvédelmi kérdések megismerésében. A tanárok az oktatás során interaktív módon beszélhetik meg a fogyasztói kérdéseket diákjaikkal.

A tanári kézikönyv ötleteket ad a tanároknak az órai feldolgozáshoz. Fontos, hogy nem hagyományos órákról van szó: a hangsúly a csoportmunkán, a témák megvitatásán van. A cél nem az egyedüli jó megoldás meghatározása, hanem az, hogy a diákok véleményt alkossanak, ezeket ütköztessék, próbálják meggyőzni egymást, és ehhez érveket gyűjtsenek. Ezzel fejleszthető kommunikációs készségük, valamint tudatosul bennük, hogy a korrekt véleményalkotáshoz megfelelő tájékozottságra van szükség.

A fogyasztóvédők tájékoztatása szerint zajlanak a 2006/2007-es tanévre készülő könyv előkészületei is, így, remények szerint, jövőre, a 300 eddigi középiskola mellett, továbbiakban is megkezdődhet a fiatalokat érintő fogyasztói, fogyasztóvédelmi ismeretek tanórai feldolgozása."




Forrás: NOL