Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Figyeli az EU, mit bénázunk a szeméttel

  • 2017. július 03.
  • sklania

 

Brüsszelből is szemet szúr a magyar kukakáosz, aggódnak, mit művel a kormány.

A 2014-2020-as Hulladékgazdálkodási Terv koncepcionális felülvizsgálata miatt írásban kérdezte az Európai Bizottságot Szanyi Tibor. Az európai parlamenti képviselő szerint hiányzik például a koordinációs szint a különböző közigazgatási szintek között, a szelektív hulladékgyűjtés rendszere sem elégséges, valamint a lebontható hulladékok gyűjtési rendszerén sem fejlesztettek eleget.

 

 

 

Az Európai Bizottság válaszában kiemelte, hogy szorosan figyeli Magyarország hulladékgazdálkodási politikáját, és már többször aggodalmát fejezte ki a közelmúltbeli változtatások miatt.

Magyarország rosszabbul teljesít

A válaszból kiderül, hogy Magyarország szinte minden részterületen rosszabbul teljesít, mint az uniós átlag. A települési hulladék újrafeldolgozásában és a komposztálás arányában például 32 százalékot ért el 2015-ben, amely jelentősen alulmúlja a 45 százalékos uniós átlagot.

Olyan terület is akad, ahol Magyarország még csak jelentést sem tett,

mint a biológiailag lebontható hulladék lerakói elhelyezésénél arról, megfeleltünk-e 2016-ban a 35 százalékos célnak.

Mindezek miatt az Európai Bizottság tavaly „korai figyelmeztetési” vizsgálatot indított. Így nyomon követi a tagállami előrehaladást, hogy megfeleljen a hulladék-keretirányelvben lefektetett, a települési szemét újrafeldolgozására vonatkozó 2020-as célértéknek.

 

„Kormányzati felelősség, hogy fel tudunk-e zárkózni a hulladékgazdálkodás területén, vagy hogy folytatjuk a szemétdomb építést. Az csak egy dolog, hogy ezek a szemétdombok elég rosszul festenek az új stadionok mellett, az azonban problémásabb, hogy a teljesítési határidők (és büntetések) vészesen közelednek” – nyilatkozta Szanyi Tibor

 

forrás:

http://index.hu/kulfold/ep/2017/06/30/figyeli_az_eu_mit_benazunk_a_szeme...