Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntarthatóság: a vendéglátás jövője

  • 2015. március 09.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

2015. március 3-ával új kapu tárul ki a fenntarthatósági elveket szem előtt tartó vendéglátóhelyek előtt. A 2012-ben indult és az elmúlt évek során országos szintre kiterjedt Fenntartható Étterem minősítési rendszer mostantól új, online formátumban várja a környezetileg és társadalmilag felelős vendéglátóhelyek jelentkezését.

“Az újításokkal a célunk egy átláthatóbb, könnyen kezelhető és racionális elvárásokon alapuló minősítési rendszer kidolgozása volt, amely integrálja az elmúlt három év technológiai fejlesztéseit és környezetvédelmi innovációit, tudományos eredményeit." - mondta Varga Judit, a kezdeményezés egyik ötletgazdája.

A Fenntartható Étterem minősítés célja továbbra is az, hogy elismerje és segítse azokat a vendéglátóhely-tulajdonosokat és -vezetőket, akik erőfeszítést tesznek az éttermük, kávézójuk vagy bárjuk környezeti hatásának csökkentése érdekében; illetve irányt mutasson és motivációul szolgáljon a fejlődésre mind az aktuális, mind a jövőbeli fenntartható vendéglátóhelyek számára.

A környezetvédelmet szem előtt tartó vendéglátóhely tulajdonosok és -vezetők a www.gasztrohos.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével nyújthatják be jelentkezésüket a Minősítésre. A jelentkezőnek teljesítenie kell hét minimum követelményt, majd válaszolnia kell a három szekcióban (Kínálat és Beszerzés, Működés, Társadalom) feltett kérdésekre. A Fenntartható Étterem minősítés két évig érvényes. A minősítést megszerzett vendéglátóhelyek számára a minősítő szervezet megjelenést biztosít a magyar és angol nyelvű honlapjain, blogján, és a közösségi média felületein. A vendéglátóhely emellett tagságot nyer a Felelős Gasztrohős Hálózatba, amelyen keresztül további előnyökben részesül.

Néhány évvel ezelőtt talán még megkérdőjelezhető volt, hogy a cégeknek, vállalatoknak megtérül-e a felelős működés. Ma már azonban egyértelmű, hogy a helyi, szezonális és minimális vegyszertartalmú élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet - ezeket pedig az emberek nem csak otthon, hanem az éttermekben is keresik. A vendégek ráadásul egyre tudatosabbak és odafigyelnek rá, hogy hol költik el a pénzüket: a Fenntartható Étterem minősítés segít nekik abban, hogy megtalálják a valóban felelős vendéglátóhelyeket.

A megújulás örömére az első tíz vendéglátóhely számára, amely jelentkezik a Fenntartható Étterem minősítésre és megfelel a kritériumoknak (korábban pedig még nem nyert minősítést), a szervezet egy hónapnyi kedvezményt ajánl fel az első év minősítési díjából!

Háttérinformációk

A Felelős Gasztrohős kezdeményezéssel az Ökológiai Evolúció Alapítvány célja a felelős - vagyis fenntartható és egészséges - étkezési kultúra elterjesztése Magyarországon.

A kezdeményezés mögött álló csapat felkutatja a felelősen működő vendéglátóhelyeket, és élményeikről beszámol a Felelős Gasztrohős blogon. A fenntartható éttermek emellett csatlakozhatnak a Felelős Gasztrohős Hálózathoz, amely segítségével a vendégeik felé hatékonyan kommunikálhatják környezetbarát működési elveiket, és egymással is megoszthatják tudásukat. A Hálózat jelenleg 28 tagot számlál.

Forrás: kornyezetbarat.hulladekbolteremek.hu