Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fenntartható, élhető környezet megteremtéséért dolgozik Pécs

  • 2017. május 18.
  • PKata

A baranyai megyeszékhely eddig kétszer indult szakmai javaslatra az Európa Zöld Fővárosa cím megszerzéséért. Első ízben három esztendeje, majd 2016-ban.

– Évekkel ezelőtt elindultunk egy úton, amely zöldebb, tisztább, rendezettebb közterületeket, a fenntarthatóságot, az élhető környezet megteremtését és fejlesztését, a környezetbarát technológiák helyezi előtérbe minden intézkedésében – hangsúlyozta Girán János, a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke. – Többek közt a biciklis útvonalak kialakítása, a fásítási program megerősítése, a szabadidős zöldterületek arányának növelése, a vízelvezető rendszerek modernizálása mellett külön megalapozta a pályázatunkat, hogy négy évvel ezelőtt biogázüzemet, két évvel ezelőtt az ország legnagyobb napelemparkját létesítettük.

A bírálók díjazták azt is, hogy a helyi közlekedés fejlesztésénél számos kezdeményezés indult tömegközlekedés és a gyaloglás, biciklizés népszerűsítése érdekében. Emellett pozitívak a belváros széndioxid mentesítése, illetve az elektromos közlekedés bevezetése a tömegközlekedésben és hulladékgazdálkodás érdekében meghozott tervek. A zöld- felületek méretével és minőségével kapcsolatban viszont nagyobb hangsúlyt kell fektetni a belvárosi parkosításra.

pécs

– Pécs a legjobbak között van a vízgazdálkodás tekintetében, hiszen nekünk van a legjobb a teljesítményünk az egy főre jutó vízfogyasztást tekintve, s városunk kiváló eredményt mutat a vízbázisvédelem és vízszolgáltatás, az energiahatékonyság növelése, illetve a vízveszteség csökkentése érdekében mind a köz-, mind a magánfogyasztók tekintetében –tette hozzá Girán János. – Kiemelték, hogy a városban élő háztartások 99 százaléka rendelkezik szennyvízcsatorna-rákötéssel és a keletkező szennyvíziszapból energiát nyer a biogázüzem segítségével.

Szintén jó helyezést ért el Pécs a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítések, a megújuló energia hasznosítása – például a naperőmű létrehozása – terén elért eredményei segítségével.

Girán János kiemelte: az Európa Zöld Fővárosa nem a cél, hanem az út, amelyet a város végig akar járni. Az eredmények kiértékelése elkezdődött, s ezek után határozzák meg, mikor induljon Pécs egy következő pályázaton.

Pécs eddig elért eredményei közül jó néhány bekerülhet majd a Zöld Főváros program ajánlásai közé. A „Jó példák gyűjteményében” így helyet kapnak majd a pécsi vízgazdálkodási projektek, a Zöld Suli Program leírása, valamint a barnamezős fejlesztési projektek részletei is.

 

Forrás: http://www.bama.hu