Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fémlopások: szigorítanának a hulladékosok

  • 2008. január 03.
  • humusz
A színesfémlopások visszaszorítása érdekében a hulladékkereskedelemmel kapcsolatos elõírások szigorítását szorgalmazzák maguk a hulladékkezelõ vállalatok is. Az ezzel kapcsolatos kormányzati egyeztetések megkezdésének hírére egységesen kinyilvánították együttmûködési szándékukat a szakhatóságokkal. (Világgazdaság)

A hulladékgazdálkodási piac szereplői azért nyitottak a jogszabályi szigorításra mert a színesfémlopási esetek megszaporodása az egész ágazat érdekeit sérti. Egyfelől hiszen rontja a szakma társadalmi megítélését, másfelől a visszaélések sokszor éppen a hulladékkezelő vállalatok telephelyei ellen irányulnak, mondta Vincze Gábor, a Magyar Fémforgalmazók és Feldolgozók Szövetségének (Fémszövetség) soros elnöke.

A szakember arra reagált, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) kezdeményezésére alig két héttel ezelőtt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), az igazságügyi, a környezetvédelmi, és a gazdasági tárca képviselői, valamint az öt parlamenti párt meghatalmazott képviselői közös állásfoglalást írtak alá a színes-fémlopások visszaszorítására.

Egyúttal megállapodtak abban is, hogy a MeH koordinálása mellett a szaktárcák részt vesznek egy intézkedési csomag kidolgozásában, amelynek felgyorsítása érdekében a MÖSZ már benyújtotta saját javaslatcsomagját a kancelláriaminisztériumnak. A lopások visszaszorítására a hulladékkezelő cégeket tömörítő Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) a Fémszövetséggel közösen szintén elkészített egy javaslatcsomagot.

A két szakmai szervezet szerint a jobb nyomonkövethetőséget szolgálná, ha a jövőben csak a hatóságok által regisztrált telephelyű vállalkozások kapnának hulladékkezelői engedélyt, s az érdekképviselet attól sem zárkózik el, hogy a tevékenység végzését kaucióhoz kössék. A javaslat értelmében a begyűjtőtelepeken a hulladékot leadóknak minden ügyletnél kötelező lenne bemutatni a személyi igazolványukat is.

A kiskorúaknak csak felnőtt személy kíséretében tennék lehetővé a leadást. Az átláthatóságot növelné, ha a kormányzat elrendelné a megszűnt tevékenység végzéséhez szükséges engedélyszám visszaállítását, egyúttal nyilvánosan közzétenné és folyamatosan frissítené az engedéllyel működő vállalatok listáját. A további javaslat, hogy valamennyi hulladékkezelő cég köteles legyen cégtáblát elhelyezni és azon a működési engedélyének a számát is feltüntetni.