Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Félmilliárdos hulladékfeldolgozót avattak Bodrogkeresztúron

  • 2006. április 16.
  • humusz
Hatvanhat abaúji és zempléni önkormányzat összefogásával építési, bontási hulladék feldolgozására alkalmas üzem épült Bodrogkeresztúron.
A már meglévő, regionális települési szilárdhulladék-lerakó területén felépült üzem évente 50 ezer tonna építési és bontási hulladékot, betont, aszfaltot, üveget dolgozhat fel, az így nyert anyagot út- és gátépítésekre lehet használni - mondta Lengyel Attila, a Zempléni Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Kft. főmérnöke.
 
Az összeg háromnegyedét az Európai Unió, 20 százalékát a központi költségvetés biztosította, a települési önkormányzatoknak csupán a fennmaradó 5 százalékot kellett állniuk. A második Nemzeti Fejlesztési Tervben 10 milliárd forint szerepel ilyen projektre, ezzel összességében mintegy 150-160 település oldhatja meg bontási hulladékának elhelyezését, feldolgozását.
 
Az országban jelenleg egyedülálló üzem zárt rendszerű, a legkorszerűbb technológiával épült, segítségével teljes egészében megoldódhatnak a térség ilyen típusú hulladékának elhelyezési, feldolgozási gondjai. A projekt része annak a középtávú fejlesztési koncepciónak, amely a zempléni régió és a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai borvidék települései komplex hulladékgazdálkodási rendszerének teljes kiépítését célozza meg.

MTI/Menedzser Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Óriásberuházás szünteti meg a szennyvíz Dunába engedését
Újabb elektronikai hulladékkezelő a hazai piacon
Hulladékpirulák: tonnaszámra dobjuk be a magunkét