Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ön is felelős az erdőirtásért!

  • 2014. szeptember 17.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A mezőgazdasági kereskedelem felelős a trópusi erdőállomány hetven százalékának eltűnéséért, ráadásul az erdőirtások fele illegálisan történik - állítja egy független szakértők által készített tanulmány.

Az illegálisan kiirtott erdők területén folyó növénytermesztés és állattenyésztés évente 61 milliárd dollár profitot termel - írja a New Scientist cikke. Az illegálisan kiirtott erdők helyén megtermelt mezőgazdasági termékeket exportálják, ezek 44 százaléka pálmaolaj, 20 százaléka szója, 14 százaléka pedig marhahús.

A pálmaolaj, vagy pálmazsír az olajpálma nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. A legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon, alapanyaga többek között a margarinnak, a biodízelnek és több kozmetikai terméknek is.

 Az EU az egyik legnagyobb importőr

Sam Lawson erdőszakértő, a londoni Catham House független kutatója több ország kormányzati dokumentumainak és helyi tanulmányainak átvizsgálása után jutott ezekre az eredményekre, amelyeket a Forest Trends című non-profit folyóiratban tettek közzé.

A tanulmány szerint az Európai Unió a legjelentősebb importőre az illegálisan kivágott erdők területén megtermelt alapanyagoknak, így nagyjából az erdőirtások harmadáért tehető felelőssé. „Az unió ezzel a magatartásával saját környezetvédelmi elveit hazudtolja meg” – mondta Saskia Ozinga, a FERN környezetvédelmi civil szervezet egyik tagja. Az Európai Uniót Kína, India, Oroszország, és az Egyesült Államok követi.

„Mind az EU-nak, mind az Egyesült Államoknak vannak olyan törvényei, amik tiltják az illegálisan kitermelt fa importját, ugyanakkor hasonló szabályozás az illegálisan kiirtott erdők területéről származó termékekkel kapcsolatban nem létezik” – mondta Lawson. Mindez megnehezíti, hogy az érintett trópusi országok érvényesítsék saját törvényeiket.

Indonézia a leginkább érintett

A legnagyobb illegális erdőirtások Indonézia területén folynak. Lawson kutatása alapján 2000. és 2012. között az indonéz erdőkitermelések nagyjából 80 százaléka szabályellenesen történt. Az ezeken a területeken termelt áruk háromnegyedét exportálják.

Brazíliában sem jobb a helyzet, a 2000. óta folyó erdőirtások 90 százaléka illegálisan történt. Ugyanakkor a brazil fakitermelés intenzitása az utóbbi időben jelentősen visszaesett, ami főként annak köszönhető, hogy 2004. óta keményebben lépnek fel a törvénysértőkkel szemben.

Nagyarányú erdőkitermelések folynak még Malajziában, Paraguayban, és Pápua Új-Guineában, de az afrikai országok is egyre inkább érintettek, mivel az olajpálma-termesztés központja fokozatosan ezekbe az államokba helyeződik át.

Az illegalitás különböző formákat ölthet. Lawson szerint a legtöbb kereskedelemmel foglalkozó gazdálkodó rendelkezik az engedélyekkel az erdőirtáshoz, azonban ezeket a jóváhagyásokat rendszerint korrupt eszközökkel szerzik meg. Szintén gyakori jelenség, hogy az engedélyeket legálisan kapják, de nem tartják be azokat a szabályokat, amelyek a kötelezően megőrzendő erdőterületekről szólnak. 

Forrás: origo.hu