Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fazékban startolt az Ökuka

  • 2015. január 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Az Ökuka Iskolaprogramot elsőként a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban valósította meg a Recobin csapata. A Recobin Kft. célja olyan CSR program létrehozása, amely minden cég/szervezet számára példaértékű.

A Recobin Kft. Magyarország első és legdinamikusabban fejlődő környezetvédelmi startup cége azért jött létre, hogy forradalmasítsa a hazánkban élő hulladékgazdálkodási mintákat. Környezeti neveléssel, szemléletformálással foglalkoznak, célzottan korunk hulladékgazdálkodási problémáira igyekeznek választ adni. Céljuk, hogy minden hazai intézmény, irodaház, háztartás számára elérhető és olcsó legyen a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Cégfilozófiájuk, hogy kreatív, olcsó, környezetbarát és attraktív megoldásokkal csökkentsék az újra nem hasznosítható és növeljék az újrahasznosítható hulladék mennyiségét hazánkban.

Mi az Ökuka Iskolaprogram?

Az Ökuka Iskolaprogram célja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és a fenntartható gondolkodás minél több oktatási intézményben úgy jelenjen meg, hogy annak költsége ne az iskolákat terhelje. A program keretén belül a hulladékgyűjtők árát egy támogató cég/szervezet saját CSR keretébe építve finanszírozza. A Recobin Kft. vállalja a gyűjtők szakszerű kihelyezését és az oktatási program kommunikációját. A kiválasztott intézményekben a környezetbarát hulladékgyűjtő-szigetek létrehozása mellett, iskolai támogatással kezdődik egy olyan (önmagában is fenntartható) oktatási program, melyben a diákok egymásnak adják át az ismereteket.

A programba elsőként Magyarország egyik legeredményesebb oktatási intézménye, a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium kapcsolódott be. Az iskola számára 160000 Ft értékben a Recobin Kft. ajánlott fel szelektív hulladékgyűjtőket, ezzel biztosítva az oktatási intézmény alapszintű felszerelését. Az iskolai környezetben olyan szelektív gyűjtőkre van szükség, amelyek mind s tantermekben, mind az adminisztratív helységekben megállják a helyüket, miközben a környezettudatos gondolkodás ideáját közvetítik. Az Ökuka minden feltételnek eleget tesz, hiszen alapanyagát tekintve 100%-ban újrahasznosított kartonból készül, az egyedi gyártási folyamatnak köszönhetően mégis tartós (3-5 év), megjelenése figyelemfelkeltő, ára pedig a piacon fellelhető gyűjtőkhöz képest roppant kedvező.

ökuka

Miért jó az intézménynek?

Amellett, hogy az intézmény csökkenteni tudja ökológiai lábnyomát, helyes hulladékgazdálkodási mintával költségcsökkenést érhet el. Az ebből származó „profit” lehetőséget biztosít az intézményszintű fejlesztésekre. A programnak köszönhetően nemcsak a gyakorlatban járul hozzá az intézmény fenntarthatóságához, hanem szemléletet is formál. Fejleszti a diákok környezetvédelmi ismereteit, tudatos fejlődését, ezáltal megalapozza a környezettudatos generáció nevelését.

Miért jó a támogatónak?

Az Iskolaprogramban résztvevő támogató CSR tevékenysége új, társadalmi és környezeti szempontból is fontos elemmel bővül. Azon túl, hogy a támogató számára átadóeseményeket szervez, az - akár arculatra tervezett  - környezetbarát szelektív gyűjtőkkel média- és hosszútávú intézményi megjelenést is biztosít. A támogató hozzájárulásával beírhatja magát az intézmény történelmébe, biztosítva a lehetőséget az ott tanuló diákoknak a környezettudatos magatartás gyakorlására.

Forrás: greenfo.hu