Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évi 20-50 millió tonna e-hulladék a fejlődő országokba

  • 2006. november 29.
  • humusz
ewaste2_120A nyugati országok által a fejlõdõ országoknak adományozott leselejtezett számítógépek, mobiltelefonok és televízió-készülékek ártalmas környezeti hatásaival foglalkozik e héten az ENSZ Kenyában megrendezendõ ötnapos konferenciája, ahol a világ mintegy 120 országának képviselõi vesznek részt.

 

A tanácskozás fő témája az e-hulladékok, amelyekből becslések szerint évente mintegy 20-50 millió tonna termelődik, és amelyek nagy része a fejlődő országokba kerül. A nyugati fogyasztók, akik használt készülékeket adományoznak a szegény országoknak, különösen Afrikában, csak gyarapítják a környezeti problémákat - állítják tisztségviselők.

ewaste4_400 Egy tanulmány szerint tavaly körülbelül 500 konténernyi elektronikai áru érkezett Nigériába, de a kereskedők szerint a befutott árunak mintegy a háromnegyede "szemét" volt, vagyis teljesen elhasznált, javíthatatlan készülék. Végül a rakomány nagy részét nyíltszíni hulladéklerakóban elégették, mérgező anyagokat juttatva ezáltal a levegőbe és a talajba.

Kivutha Kibwana, kenyai környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy ez a probléma megfigyelhető a főváros, Nairobi környékén is. "Ha valaki felkeresi a város környékén működő hulladéklerakókat, az adományok árnyoldalait láthatja. És a probléma súlyosbodik" - mondta a miniszter.

Az e héten megrendezendő tanácskozáson javaslatok hangzanak el az elektronikai berendezések gyártói - köztük a számítógépgyártók - részére: viseljenek nagyobb felelősséget termékeik iránt, a tervezés szakaszától kezdve az értékesítésen át a végső elhelyezésig. Az ENSZ Környezeti Programjának becslései szerint egyedül az Egyesült Államokban 14-20 millió személyi számítógép kerül szemétre évente.

Az aktivisták szerint a reciklálás költségeit a gyártóknak kellene megfizetniük, mert ez esetben olyan termékeket gyártanának, amelyek kevésbé mérgező hatásúak és tovább tartanának. Egy példa az iparral való együttműködésre: négy évre szóló partnerségi megállapodás született 12 mobiltelefon-gyártóval - köztük a Vodafone, a Nokia és a Sony Ericsson cégekkel - stratégiák kidolgozásáról az évente eladott több mint 600 millió új telefon reciklálására és újrahasznosítására.

Az e-hulladékok mellett a tanácskozáson szó lesz arról is, hogy mi történjen azzal a több ezer repülőgéppel és hajóval, amelyek az évtized végéig kikerülnek a szolgálatból és a hulladékká válnak.

 

eredeti cikk: www.greenfo.hu