Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európa-szerte terjed a dioxinpánik

  • 2007. augusztus 08.
  • humusz

Immár nem csak nálunk, de Európa más országaiban is foglalkoztatja a fogyasztókat az esetlegesen mérgezõ adalékok ügye, Németországban kedden összesen mintegy kétezer tonna dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó gyümölcskoncentrátumot találtak a hatóságok.

 

 

A németországi Brandenburg tartományban - három körzetben - összesen mintegy kétezer tonna dioxinnal szennyezett guar-gumit tartalmazó gyümölcskoncentrátumot találtak a hatóságok. Az egészségügyi határértéket a dioxin-szennyeződés jóval túllépte, de a német hatóságok jelenlegi tudomása szerint a szennyezett gyümölcskoncentrátumból kereskedelmi forgalomba egyelőre nem került. Az Indiából származó guar-lisztet Svájcban dolgozták fel, és szinte minden német tartományba eljutott a dioxin-szennyezett alapanyag. Az elmúlt hetekben a német élelmiszer-feldolgozó üzemek önellenőrzése nyomán mutatták ki a szennyeződést, és az előállító a szállítmányokat visszahívta.

 

Hazánkban az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberek jelenleg 26 olyan, guargumit is tartalmazó élelmiszert vizsgálnak, amely esetleg szennyeződhetett dioxinnal - tájékoztatott Süth Miklós országos főállatorvos.

Süth Miklós ismét megerősítette a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón elmondottakat, vagyis, hogy a szakértők leghamarabb csütörtökön, legkésőbb pénteken, a vizsgálatok lezárultával tudják megmondani, hogy az ellenőrzött tételekben van-e dioxin szennyeződés.

 

Az országos főállatorvos kitért arra, hogy a kimutatások szerint Magyarországra az utóbbi három hétben nem érkezett Angliából olyan élőállat-szállítmány, amely hordozta volna a ragadós száj- és körömfájás vírusát. Ezért a magyar állategészségügyi hatóságoknak nincs további teendőjük az üggyel kapcsolatban, az összes további biztonsági garanciát az Egyesült Királyságnak kell szavatolnia.

Forrás: MTI/Menedzsment Fórum