Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU-figyelmeztetés termékdíj ügyben

  • 2005. október 21.
  • humusz
palack.jpg "Szerdán kapta meg a környezetvédelmi tárca az Európai Bizottság (EB) hivatalos levelét, amelyben figyelmeztetésben részesítette Magyarországot a termékdíjas szabályozás módosításával kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. A minisztérium szerint az EB nem a törvény tartalmát, hanem az jogszabály megváltoztatásának eljárási módját kifogásolta. A változtatással 1,2 milliárd eldobott mûanyagpalacktól akarnak megszabadulni."
"A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közleménye kiemeli, a bizottság nem az idén januártól hatályos jogszabály tartalmát, hanem az eljárási rendet kifogásolta. Ezért a KvVM hangsúlyozta, hogy a mostani brüsszeli döntés nem vonja maga után a termékdíjas szabályozás tartalmi felülvizsgálatát, az eljárási vita megoldási módjáról pedig párbeszéd kezdődik a bizottság és a magyar kormány között.

A magyar termékdíjas szabályozás változásának a lényege, hogy az italcsomagolásoknál a korábbi tömegalapú díjfizetési kötelezettség helyett megjelent a darabalapú díjtétel. Mint ismeretes, az Italdoboz-gyártók Európai Szövetsége nehezményezte ezt a változtatást, azt állította, a törvény diszkriminatív és nincs összhangban az EU szabadpiacra és a termékek unión belüli szabad mozgására vonatkozó alapelveivel.

A szaktárca szerint évente több mint 1,2 milliárd műanyag palack végzi szemétként. A termékdíjas szabályozás módosítása ennek, a budapesti Hősök terét hatszor megtöltő mennyiségű hulladéknak a csökkentését és a visszaváltási rendszerek erősítését célozza. A darabalapú díjtétel az eldobható csomagban lévő italok árának növelésével, vagyis a fogyasztói szokások megváltoztatásával kívánja elérni a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését.

A KvVM hozzátette: a jogszabály nyomán már az elmúlt hónapokban is jelentősen visszaesett a dobozos sörök és a nem visszaváltható csomagolású üdítők forgalma. A termékdíjas szabályozás kapcsán Brüsszelhez forduló Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége évek óta támadja a keletkező hulladék mennyiségének csökkentését célzó hazai erőfeszítéseket, ám a zöldtárca többszöri kérésére még egyetlen javaslatot sem tett a probléma minden fél számára elfogadható megoldására."




Forrás: FigyelőNet