Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Etyeki tej a körúton - a kocsiból is tej folyik

  • 2009. szeptember 10.
  • beus

A Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkán néhány hete különös mikrobusz jelent meg. A kocsi külsejét tehenek, vidám feliratok és mosolygós arcok díszítik. Kiderült, hogy a buszból kimért tej kapható. Nem is akármilyen.

 

A mozgó tejárusítót közelebbről is megvizsgáltuk, kiderült, hogy minden nap 9-17 óra között tartózkodik a fenti helyszínen. A tejet műanyag flakonba mérik, amelyet vagy viszünk, vagy adnak (2l-es kiszerelésben). Természetesen megkóstoltuk, a tej kiváló minőségű, fölözetlen, 3,6% zsírtartalmú, frissen fogyasztva is finom és főzni is szépen lehet vele (a madártejünk pl. zseniális lett). Egy liter ára 180 Ft. A kezdeményezést remeknek és érdekesnek találtuk, így felhívtuk a cég egyik vezetőjét, Andrássy Istvánt és kikérdeztük egy kicsit, hogy mi ez tulajdonképpen.

Elmesélte, hogy az ötlet a Bicskei Mezőgazdasági Rt. nevéhez fűződik. Ideológiai célja az, hogy, olcsó és jó minőségű tejet biztosítson és közvetlen találkozzon a fogyasztókkal. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy megkerülje a magyarországi tejfelvásárlói árkartellt. A guruló hűtőkocsikkal jelenleg az ország 14 településén, egyebek között Budapest több pontján (például a Szent István körút-Falk Miksa körút sarkán, a József Attila lakótelepen), Budaörsön, Budakeszin, Pilisszentivánon, Telkin, Zsámbékon, Bicskén, Etyeken, Pátyon és Tatabányán találkozhatunk.

A tej az Etyek ödön-majori tehenészetből származik, ahol 900 Holstein-Fríz fajtájú tehenet tartanak. A cég tervezi, hogy a tej mellett egyéb termékekkel is bővül majd a paletta: házi sajttal, túróval, és tejföllel, ugyanis a tejfeldolgozó üzemének beindulása már csak az ANTSZ engedélyre vár. Ha a Szolgálattól zöld utat kap a vállalkozás, a fentebb felsorolt termékekkel bővül a mozgó árusítók kínálata.

További tervek között szerepel tejértékesítő automaták telepítése, melyek a Szociális bolthálózat üzleteiben lennének elhelyezve. Kezdésnek 50 darabról van szó és hasonlóan működnek majd, mint a „nagy tesó”: viszed az ibrikedet, „csap” alá helyezed, bedobod az összeget és már fehér is minden.

Kezdetnek minden esetre nem rossz, magunk részéről szívesen vásárolunk olyan termékből, amelyről tudjuk, hogy honnan érkezett.

 

Forrás: Dining Guide