Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Étterem hulladék nélkül, Brightonban

  • 2016. január 19.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

A Brightonban található Silo étterem kialakítása és üzemeltetése során is a nulla hulladék cél elérése az elsődleges szempont.

Silo etterem

Mi inspirálta a Silo létrejöttét?

 

A Silo története Melbourne-ben kezdődött, egy Greenhouse nevű étteremben, amit teljes egészében újrahasznosított anyagokból építettek, például a padló olvasztott műanyag szemetesekből készült. Ez volt az első nulla karbon kávézó a maga nemében, és Brightonba költözésekor Douglas McMaster főszakács elhatározta, hogy nyit egy másikat.

 

A Silot a megszokottal ellenkező módon tervezték, mindig a kukát szem előtt tartva. Elsősorban újrahasználunk, vagy felhasznosítunk (upcycle) anyagokat, például régi padlócsempét, vagy iskolai padokat. A lényeg, hogy az újrahasználatot maximáljuk, mielőtt újrahasznosítanánk. 

 

Ami az ételt illeti, a hulladék keletkezését próbáljuk elkerülni azzal, hogy közvetlenül a termelőktől vásárolunk, illetve helyi alapanyagokat használunk.

 

Mi a véleménye a étel hulladékról?

 

Az étellel kapcsolatos kérdések rendkívül széleskörűek, és a napi szintű döntéseink potenciálisan óriási hatással rendelkezhetnek. Nagyon fontos, hogy megváltoztassuk a jelenleg az ételünkhöz kapcsolódó üzenetet, hogy kevésbé pazaroljunk és összességében hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló forrásainkat.

 

Az ételpazarlás minimalizálás céljából szűk, ugyanakkor gondosan kialakított menüt alkottunk, amellyel igyekszünk mindenki igényét kiszolgálni.

Célunk, hogy a minőséget az egyszerűségen keresztül érjük el, egy primitívebb étrend megalkotásával, amiben ötvözzük az ősi és a modern kulináris technikákat.

 

Szorosan együttműködünk a Real Junk Food Project-tel, akiktől rendszeresen kapunk nagy mennyiségben kidobásra ítélt élelmiszert. Nemrég 1500 mangót kaptunk, amiből mindenfélét készítettünk, a süteménytől a smoothie-ig.

 

Ezenkívül van egy ipari komposztálónk, ami szinte bármit képes befogadni, a kávéspoharaktól a csontokig, és mivel fűtött, a folyamatok rendkívül gyorsan lejátszódnak. Így minden keletkező darabka és nyesedék komposztálódik, amiből később étel lesz… és bezárul a kör. 

 

Mit tanulhatnak a Silo példájából más étterem üzemeltetők?

 

Az elsődleges ambíciónk megmutatni, hogy mennyire könnyű csökkenteni a hulladékot és támogatni a helyi gazdaságot és termelőket. 

Együtt dolgozunk a helyi Fork and Dig It-tel és a Ashurst Organics-sal. Bebizonyítottuk, hogy lehetséges zártláncú étkeztetést megvalósítani, és ez gazdaságilag is fenntartható.

 

Az ételeink ugyanakkor tápanyagban dúsak, mert olyan ételforrásokat választunk, amik lehetővé teszik, hogy a hozzávalók úgymond önmaguk lehessenek, mindenféle felesleges feldolgozás nélkül.

 

Például a lisztünket a saját malmunkban őröljük, ami megőrzi a tápanyagokat, és azonnal fel is használjuk. Továbbá ősi gabonafajtákat használunk, ezért az örlemény élő, a belőle készült kenyér könnyebben emészthető, ami a glutén intoleranciával kapcsolatos problémákat is csökkentheti.

Szeretnénk tenni egy lépést hátrafelé, és közvetlen kapcsolatot teremteni a farmerek és a termékeink között.

Forrás: http://www.brightonandhove1010.org