Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Érdi akció a hulladékcsökkentésért

  • 2016. május 25.
  • PKata

tyukIdén is meghirdette  a tyúkokkal a környezetvédelemért elnevezésű akcióját az Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. Az akció keretében 1350 tyúkot osztottak szét, azzal a céllal, hogy csökkentsék a zöldhulladék mennyiségét.

Hatalmas sikere volt idén is a kezdeményezésnek, hisz a meghirdetést követően szinte azonnal elkeltek a tyúkok. A program lényege, hogy a szárnyasokkal csökkenthető a biológiailag lebomló, illetve a zöldhulladék mennyisége, amelyek nem a komposztálókba, illetve lerakókba kerülnek, hanem takarmányként hasznosulnak. A programba bekapcsolódók a cégtől – bizonyos feltételek teljesítése mellett – ingyen kaptak három-öt tyúkot. A baromfinak konyhai hulladék, felesleges húsnyesedék, tízórai-maradék, zöldséghéj egyaránt adható.

 

Egy tyúk évente 30 kilogramm amúgy biológiailag lebomló hulladékot fogyaszt el, ráadásul még tojást is tojik. Az igénylés feltétele mindössze annyi volt, hogy egy éven át “kapirgálós” módon tartsa a tyúkot a kert tulajdonosa.

 

A hatályos törvény szerint az elsődleges szempont, hogy az állatok és a körülöttük élő emberek jóléte, egészsége semmilyen módon ne károsodjon. Emellett a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt kell tartani, például, hogy az állattartás ne zavarjon másokat, ne járjon zajjal, kellemetlen szagokkal.

 

Forrás: http://erdmost.hu