Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltömítette a teknős gyomrát a sok műanyag

  • 2018. június 13.
  • PKata

Thaiföldon sódorott partra egy tlegyengült teknős, annyi műanyagszeméttel a gyomrában, hogy már a mesterséges táplálás sem mentette meg az életét. Nem ő az első.

A közönséges levesteknős (Chelonia mydas) a múlt héten legyengülten sodródott partra az ország keleti tartománya, Csanthaburi egy strandján, két nappal később kimúlt, írták hétfői közleményükben helyi állatvédők. A teknős pusztulásának fő oka a műanyagszemét volt, mondta Virapong Laovecspraszit állatorvos, az óceánkutató központ munkatársa.

teknos

Az állatorvosok mesterséges táplálással próbálták a védett teknős életét megmenteni, ám nem jártak sikerrel, írja az MTI. Mint az alábbi képen is látható, az állat gyomrában nagyon sokféle műanyagszemetet találtak, köztük gumiszalagokat és ballondarabkákat, ezek mellett már nem fért élelem a gyomrába:

cteknos

 

Virapong szerint a régióban partra vetett tengeri teknősök nagyjából 10 százalékának műanyag van a gyomrában vagy a tengerbe dobott szeméttől kapott fertőzést. Szakértői vélemények alapján a thaiföldi partokra évente legalább 300 tengeri állat - teknős, bálna, delfin - sodródik azért, mert műanyagszemetet evett. Legutóbb pár napja járta be a hír és a hozzá tartozó sokkoló fotó a világot, hogy egy gömbölyűfejű-delfin a gyomrában talált több mint 80 műanyagzacskó miatt pusztult el egy thai tengerparton.

 

Forrás: https://index.hu/tudomany