Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elképesztő mértékű standby energiapazarlás

  • 2014. augusztus 04.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Megdöbbentő számok derültek ki a Nemzetközi Energiaügynökség jelentéséből. Elektromos áram nélkül, kis túlzással, nem is létezhetnénk, és egyre több olyan eszköz vesz körül bennünket, amelyek a hálózatra csatlakoznak. Pedig lenne mód az energiacsökkentésre, csak gyártói szándék kellene hozzá.

AZ IEA (International Energy Agency, Nemzetközi Energiaügynökség) legutóbbi jelentése szerint 2013-ban a hálózatra kötött irodai és otthoni eszközök fogyasztása 616 terrawattórára rúgott. Már ez is elképesztő szám, az viszont elgondolkodtató, hogy ennek az energiamennyiségnek a 65%-a, 400 terrawattóra megtakarítható lett volna olyan technológiák bevetésével, amelyek már rendelkezésre állnak. Az említett kárba vesző energiamennyiség 80 milliárd dollárnak felel meg.

A legtöbb energiát azok az eszközök, például játékkonzolok, televíziók fogyasztják, amelyek standby módban vannak, ám ahelyett, hogy valóban „aludnának”, folyamatosan energiát vesznek magukhoz. Viszont ha a gyártók adaptálnák azokat a technológiákat, amelyek éppen ezt a problémát orvosolják, rengeteg energiát, és így pénzt is meg lehetne takarítani. Ez azért is nagyon fontos lenne, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint 2020-ra 50 milliárd egyedi eszköz kapcsolódik majd az elektromos hálózatokhoz, s ha nem történik változás, akár 120 milliárd dollárnyi energia is elfecsérlődhet - írta a hvg.hu. 

Forrás: greenfo.hu