Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elektronikus hulladék újrahasznosítás Spanyolországban

  • 2015. április 10.
  • Csilla

Az EU tagállamai közül elsőként Spanyolországban fogadták el az elektromos és elektronikus berendezések hulladékainak újrahasznosítására irányuló törvényi előírást.

A törvény alapján a háztartási fehéráru 2%-át, a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök 3%-át kell újrahasznosítani 2017 Januárjától. A célszámokat 2018-tól 3% és 4%-ra tervezik megemelni, az Európai Bizottság által a közeljövőben megjelenő újrahasznosításról szóló tanulmány kiadását követően pedig felülvizsgálják majd a meghatározott értékeket.

Az elektromos és elektronikus berendezések gyártóinak a tervek szerint egy nemzeti adatbázisba kell regisztrálni, annak érdekébe, hogy mérni és követni lehessen a termelést, illetve, hogy a rendelkezésre álló adatok segíthessék az újrahasznosítást.

A hulladék újrahasznosítás 27%-át teszi ki Spanyolország „zöld szektorának”, a környezetvédelmi minisztérium számításai szerint az elektromos és elektronikus hulladékok újrahasznosítása 4700 közvetlen munkahely létrejöttéhez járulna hozzá.

„A törvény meghatározhatott volna magasabb célszámokat, illetve kitérhetett volna a hulladék egyéb fajtáira is, azonban a többi EU tagország megfontolhatná Spanyolország példáját, aki felismerte, hogy olyan előírásokat vezet be, amelyet meg is tud valósítani.” – fogalmazott Michael Lan a Rreuse (Európai újrahasznosítással foglalkozó szervezetek képviselő szervezet) vezetője.

Az elektromos és elektronikus berendezésekből keletkező hulladékokról szóló EU előírás értelmében 2014 augusztusáig minden tagállamnak meg kell vizsgálnia az ilyen hulladékok újrahasznosításához milyen célokat tud kitűzni.

Forrás: endseurope.com