Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre népszerűbb a vendéglátásban a zöldszemlélet

  • 2018. február 27.
  • CsViki

A Felelős Gasztrohős Alapítvány által életre hívott fenntartható vendéglátóhely minősítést eddig már negyvennégy vendéglátóhely érdemelte ki. Az éttermeknek, a kávézóknak és cukrászdáknak ahhoz, hogy megkaphassák ezt a minősítést olyan kritériumokat kell teljesíteniük, amelyek összességében csökkentik a környezeti terhelés mértékét.

Hatéves múltra tekint vissza az alapítvány tevékenysége

A Felelős Gasztrohős Alapítvány hat éve jött létre. Küldetése a fenntartható és egészséges táplálkozás támogatása. Az egyik „gasztrohős”, Vighné Boóc Judit, aki két éve kapcsolódott be az alapítvány munkájába a Híradó.hu megkeresésére elmondta, hogy az alapítók a jövőben szeretnének egy közös projekten munkálkodni.

Találkozóikat mindig egy-egy vendéglátóhelyre szervezték, és egy alkalommal felvetődött bennük, hogy milyen jó lenne, hogyha tudnák azt, hogy egy környezetbarát vendéglátóhelyen ülnek. Ez adta az ötletet a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés létrehozásához.

 

Felelős gasztrohős

 

Folyamatosan bővül a fenntartható vendéglátóhely minősítéssel bíró egységek száma

A fenntartható vendéglátóhely minősítés egy alulról jövő, országosan elterjedt civil kezdeményezés, mivel a fővárosi éttermek, cukrászdák és kávézók mellett vidéki vendéglátósok is kiérdemelték már ezt a címet.

Ahhoz egy vendéglátóhely megkapja ezt a fenntartható minősítést hét kritériumnak kell eleget tennie. Éttermek esetében az alábbi feltételeknek kell megfelelniük: az alapanyagok minimum 30 százalékának Magyarországról kell származnia, nem szabad pálmaolajat használniuk, minimum két vegetáriánus ételnek szerepelnie kell az étlapon, és legalább egy bioterméket is árusítaniuk kell. Mindezeken túl nem szabad polisztirolhab dobozt használniuk, de ugyanakkor elvárt legalább egy környezetbarát tisztítószer használata. Ami pedig nagyon fontos, hogy a vendéglátóhelynek törekednie kell a környezeti terhelés folyamatos csökkentésére.

Kávézók, cukrászdák esetében a fenti kritériumok valamelyest módosulnak. Velük szemben elvárás, hogy kizárólag magyar tejet használjanak, és a kínálatukban helyet kapjon egy úgy nevezett fair trade termék, illetve biokávé vagy biotea.

Vighné Boóc Judit örömmel újságolta, hogy egyre több olyan vendéglátóhely van, amely jóval szélesebb spektrumon mozog, és bőven túl teljesíti a fenti lajstromot.

 

Vidéken is divatba jön a környezettudatosság

A vendéglátóhelyek többféle módon kerülhetnek kapcsolatba az alapítvánnyal: vagy ajánlás útján vagy az alapítók fedezik fel őket. De egyre több olyan vendéglátóhely akad, amely megkeresi a Felelős Gasztrohős stábját, hogy csatlakozni szeretne a kezdeményezésükhöz. A 2017-es év e tekintetben is eredményesen zárult az alapítvány számára. Év végén már negyvennégy vendéglátóhely viselte mind a fővárosban, mind vidéken a fenntartható vendéglátóhely minősítést.

 

Cél a környezettudatos táplálkozás és életmód minél szélesebb körben való népszerűsítése

Az alapítvány leginkább online aktív, több online kampányt is lebonyolítottak már. Önkéntesek jelentkezését is folyamatosan várják. A velük együttműködő jelentkezők főként cikkeket írnak a fenntarthatóság vagy a zöld életmód témakörében vagy kutatásokat is végeznek. Volt már arra példa, hogy olyan cégeket kerestek fel, amelyek szelektív módon gyűjtik össze a keletkező hulladékot a vendéglátóhelyekről.

A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával létrejött úgynevezett Gasztrorandikon is képviseltették magukat Budapest mellett Egerben és a Balatonnál is. A randikon összesen nyolcvan vendéglátóhely ismerkedett meg több mint hatvan termelővel és tizenkét környezetbarát terméket vagy szolgáltatást kínáló céggel.

A tervek szerint márciusban bővebben fognak foglalkozni a pálmaolajjal, mivel még napjainkban is kevesen tudják mi is a probléma ezzel az olajjal. Pedig a vendéglátásban igencsak elterjedt anyag, és egy sor élelmiszerben is megtalálható.

A fesztiválokon általában az úgynevezett civilfalukban találkozhatunk az alapítvány képviselőivel. Standjaikon, sátraiban játékos feladatok várják az érdeklődőket, akikkel ilyen alkalmakor lehetőség nyílik a tudatos fogyasztói magatartásról is beszélgetni. Szerencsére nagyon sok alig negyedórás beszélgetés gondolatébresztő tud lenni, így a hétköznapokban is szerencsére egyre többen döbbenek arra rá, hogy milyen fontos mind az otthoni, mind a nagyüzemi konyhákban és vendéglátóhelyeken a zöld szemlélet.

 

Pár lépésre járunk a zöldvendéglátás időszakától

Az utóbbi időben egyre inkább megjelent idehaza is az emberek életében a fenntarthatóság. A külföldi példákat, jó tapasztalatokat egyre többen magukévá tudják tenni. Bár szemlátomást még kicsit lemaradásban vagyunk, de egyre több, minden táplálkozási igényt kielégítő étterem nyílik Magyarországon is, és egyre nagyobb érdeklődés övezi évről évre a média oldaláról is a környezettudatos magatartást.

Az alapítvány szakértője szerint még lehet, hogy az elején vagyunk egy új zöldebb útnak, de úgy tűnik, hogy ez a fenntartható és előremutató szemlélet befogadó környezetre lel a fővárosban és vidéken egyaránt. Így elmondható, hogy pár lépésre járunk attól, hogy beköszöntsön nálunk is a zöld vendéglátás időszaka.

 

Forrás: hirado.hu