Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Regionális Zöld Diákparlament VI. ülése

  • 2014. május 16.
  • Ressinka Agnes

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola és a SZISZSZI Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola közös szervezésében 2014. március 26-án került az megrendezésre a Dél-alföldi Regionális Zöld Diákparlament VI. ülése. Az idei évben Helyi vagy/és globális környezet- és természetvédelmi problémák felvetését vártuk a diákképviselőktől. A parlamentre 3 megyéből 20 ökoiskola fogadta el meghívásunkat:

· Tömörkény István Gimnázium;

· Szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskola;

· Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola;

· Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium;

· SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola;

· Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola;

· Szegedi Fekete István Általános Iskola;

· Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola;

· Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola;

· Vörösmarty Mihály Általános Iskola;

· Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Általános Művészeti Iskola és Kollégium;

· SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája;

· Csongrád és Térsége Általános Iskola Gr. Széchenyi István Általános Iskolája és Kollégiuma;

· Kerekegyházi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola;

· Galli János Általános Iskola;

· Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és AMI Fontos Sándor Tagintézménye;

· Kiss Bálint Református Általános Iskola;

· Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium;

· Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézménye;

· Algyői Fehér Ignác Általános Iskola.

A diákképviselők saját maguk észlelt lokális és globális problémákat az eddigiektől eltérően, újszerű módon osztották meg egymással. Victor András interaktív foglalkozása keretében hívta elő gondolataikat és vezette rá őket az esetleges megoldásokra. A közös gondolkodás vidáman, oldott hangulatban folyt. A beérkezett javaslatokból egy általános és egy középiskolát választottunk: a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát és a Szegedi Tömörkény István Gimnáziumot, melynek diákképviselői saját tapasztalataikat, javaslataikat mondták el.

Szinte mindegyik képviselő említette az alábbi természeti és épített környezetünket fenyegető tényezőket: Szűkebb és tágabb környezetünk iránti tisztelet és megbecsülés hiánya; Út – utca – közterületek szeméthegyei; Túlzsúfolt hulladékszigetek, köztéri hulladékgyűjtők; Forgalmas útszakaszok, csúcsforgalmak, dugók; Kerékpárutak, kerékpárosok védelmének hiánya; Pazarló, meggondolatlan életmód; Fényszennyezés – Zajterhelés; Anyagpazarlás – Energiapazarlás; Nem megújuló energiák használatának nagyobb aránya; Allergiás megbetegedések növekedése; Ivóvíz pazarlás; Víz tisztelete, védelme; Gondozatlan területek (közterületi, lakossági); Illegális szemétégetés; Szennyvíztisztítás, csatornázás hiánya; Illegális fakivágások; Talajszennyezés; Orvvadászat , sajnos mindegyik forrása az ember.


A helyi (iskolai, lakókörnyezet) környezettudatos életmód kialakításához kívántunk egyszerű, gyakorlati ötleteket adni az ezt követő foglalkozásokkal:

- Kosznai Norbert , a SZTE Tudástártól vízvizsgálat az iskolai kerti tónál;

- Tóth Gábor és Bojtos Ferenc , a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesülettől a komposztálás fontosságáról beszélt, a napenergiáról és napkollektorokról;

- Szegedi Móravárosi középiskolások a tudatos vásárlásra hívták fel a figyelmet; dr. Siposné Gyarmati Teréz és hallgatói a kísérő pedagógusokat is izgalmas játékkal és előadással várták. Egészséges táplálkozásra mintát adtunk a vendéglátással, amit az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület biztosított vendégeink számára. Hagyományainkhoz híven a közös faültetés sem maradhatott el. Idén a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Világfák” projekt keretében az év fáját, egy mezei juhart ültettünk el közösen az iskola udvarán.

A Regionális Zöld Diákparlamentről beszámolt a Zöld Munkaközösség


„A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség „Világfák” hagyományteremtő kezdeményezésnek célja, hogy a szövetség tagjai egy-egy szimbolikus lépést tegyenek a jövőért, melyben elültetik az év fájának egy csemetéjét, azaz 2014-ben egy mezei juhart. Nagy örömünkre szolgált, hogy már az első évben 21 helyi közösségünk csatlakozott kezdeményezésünkhöz – mondta el Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetsége elnöke – és ültette el a mezei juhar kisebb vagy nagyobb csemetéjét egy-egy helyi akció keretei között.

Ha végignézünk a csatlakozó településeken: Algyő, Alsónémedi, Felsőörs, Győr, Hajdúböszörmény, Kajárpéc, Kunsziget, Márokpapi, Mikepércs, Mikóháza, Miskolc, Monor, Nagykanizsa, Németbánya, Szatta, Parasznya, Pápateszér, Pécs, Pitvaros, Répceszemere, Tényő – láthatjuk, hogy szinte az ország minden szegletébe jutott egy-egy faültetés. Ha valaki belepillant az akciókról készült fényképalbumba a https://picasaweb.google.com/116130761576642527026/Vilagfak2014 címen, láthatja, hogy volt ahol a helyi március tizenötödikei eseményhez és volt, ahol egy nagyobb létszámú ifjúsági programhoz kapcsolódott az esemény, örömünkre nagyon sok fiatal részvételével – tette hozzá Lajtmann Csaba. A Világfák akciót a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően indítottuk útjára, és kiindulópontja az a tagjainktól származó ötlet volt, hogy több olyan tevékenységet szervezzünk, amelyek – ha szimbolikusan is – de összekötik az Éghajlatvédelmi Szövetség közösségeit. Tudjuk, hogy egy fácska elültetése nem oldja meg világunk környezeti problémát, de úgy gondoljuk ezek az apró lépések is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy unokáinknak egy élhető világot hagyjunk örökségül. A szegedi CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület az algyői faültetési akcióba kapcsolódott be - folytatta a helyi akciók ismertetését Bojtos Ferenc, a CSEMETE irodavezetője.

Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában a VI. Zöld Diákparlament delegált diákjaival és kísérő pedagógusaikkal, a találkozó résztvevőivel ültettünk el egy csemetét. Örömmel látjuk, hogy a kezdeményezés nem csak a CSEMETE működési területén, de a többi tagszervezet „háza táján” is nagy sikert aratott. Különösen tetszett a hulladéküvegből készült tábla, ami az utókornak is megőrzi az esemény emlékét.” - A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület sajtóközleménye.

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel