Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

“Klímanap”

  • 2014. június 19.
  • Ressinka Agnes

2013 októberében indított projektben 10 magyar iskola vesz részt. Alapítványunk és az iskolák együttműködési megállapodása szerint az iskolák vállalták – többek között -, hogy helyszínt biztosítanak a 2013/14-es tanév tavaszi félévében egy egynapos Klímanap megszervezéséhez a diákjaik részére. A Klímanapot vagy az iskola, vagy egy, az iskolával szoros együttműködésben lévő társadalmi szervezet szervezte meg. A tíz Klímanap 2014 márciusa és 2014. május 30. között került megrendezésre. A jó szervezésnek köszönhetően a rendezvényeken több mint kétezer diák, tanár és hozzátartozó vett részt.


Ízelítő az iskolák rendezvényeiből:

Rengeteg érdekes, gondolatébresztő esemény zajlott a Klímanapokon, több helyen a szülők részvételével, máshol külsős előadók (köztük egyetemi tanárok, egyetemisták) vagy felsőbb évfolyamosok közreműködésével. Mind a tíz helyszínen és mind a tíz időpontban a közösségek a fenntarthatóságra figyeltek, a globális kérdésekre és az általunk vállalható egyéni felelős magatartásra. Mindezt persze sok játékkal, megfigyeléssel, egymásra figyeléssel.

Készült biciklit formáló életkép, volt a szülők kézügyességét dicsérő „ökosztüm” divatbemutató, bábelőadás, tematikus könyvtárhasználat, totó, puzzle-kirakás, internetes játékok kipróbálása, filmvetítés és ehhez kapcsolódó beszélgetés; valamint napelemes modellek és hidrogénes autómodell összeszerelése, környezetvédelmi kísérletek, a Balaton Csoporthoz kapcsolódó Pyramid 2030 játék, akció terv készítése, hulladékok szelektálása minél rövidebb idő alatt, kerékpáros és rolleres ügyességi verseny, petpalackból készült lengőteke, Felesleges Áruk Fóruma kiállítás, megunt játékok csere-beréje, süti sütés és kóstolás, kézműves alkotások és ezekből rendezett kiállítások, kertszépítés, ökojátékok készítése, napelemes aszaló működésének bemutatása. És ez csak szemezgetés a tengernyi programból.

A nap eseményei közben az éhséget zöldségekből, házisajtból álló tízórai, „ökofrankó” ebéd, házi mézes puszedli, a szomjúságot pedig házi szörpök, gyógynövényteák csillapították.

Minden intézmény sikeresnek értékelte a megvalósult Klímanapot, és szeretnének a következő években is hasonlót szervezni.


Képek a „klímanapról”: http://www.magosfa.hu/klimanap/

A résztvevő iskolák listája és a projekt előző lépései az alábbi linkeken érhetőek el:

http://www.magosfa.hu/verseny-klima-baratsag/

http://www.magosfa.hu/klima-baratsag-c-projketunk-indulasa/

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel