Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ehető kert, kreatív kert, mókás kert

  • 2014. február 12.
  • Ressinka Agnes

A Szamóca Kiskertész Tanoda és a Füvészkertért Alapítvány együttműködésében 5 hónapos programsorozat indul a budapesti Füvészkertben.


A „Világ körüli utazás növényekkel” program missziója közelebb hozni a gyerekeket a természethez, a növény és állatvilág sokszínűsége által.

Élmény és ismeret dús sétára hívjuk a gyerekeket és az őket kísérő szülőket és pedagógusokat a budapesti FÜVÉSZKERT gazdag és látványos gyűjteményei közé.

Tapasztalat alapú, játékos tanulás által a gyerekek észrevétlenül sajátítanak el komplex ismereteket a földgömbről, kontinensekről, különböző éghajlatokról, ezek jellemző növényeiről, állatairól, a gyerekek érdeklődési és tudásszintjükhöz igazodva. A program keretében, kertészkedős foglalkozást tartunk, az elkészült alkotásokat (általában beültetett növényeket) a gyerekek hazaviszik, ezzel is tovább éltetve a megszerzett élményt, tudást.

A "Világ körüli utazás növényekkel" program részeként tavasszal újra elkezdjük a biokert kialakítását a Füvészkertben, beültetjük ehető növényekkel melyek a kis kertészek konyháján felhasználásra kerülnek, egészséges, bio táplálékot és követendő példát biztosítva.

Kreatív, mókás feladatokkal próbáljuk vonzóbbá tenni a kertészkedést, de a legnagyobb vonzereje abban rejlik, ha megtapasztalhatják, hogy saját munkájuk eredményének gyümölcse ehető és FINOM is. Ezt a tapasztalatszerzési lehetőséget szeretnénk átadni a gyerekeknek, hogy lássák, hogy érezzék, hogy egy pici magból, a saját kezük munkájával hogyan kerül az asztalukra a táplálék.

Ennek az oktatásnak egy játékos, gyerekek által könnyen elsajátítható módszertanát dolgoztuk ki: Thalmeiner Tünde és Szakács-Nagy Zsuzsa kertészmérnökök és alkalmazzuk a Szamóca Kiskertész Tanodában.

Szamóca Kiskertész Műhely foglalkozásokat tartunk kedden és csütörtökön délelőtt a Füvészkertben óvodás és általános iskolás csoportoknak.

Szamóca Kiskertész Klub foglalkozásokat tartunk kéthetente szombatonként a Füvészkertben egyéni jelentkezőknek.

A Szamóca kiskertész tanoda célja játékos kertészkedéssel megváltoztatni a gyermekek - és általuk szüleik - életszemléletét, egy zöldebb, környezettudatosabb életforma kialakítása érdekében, amelyben értéket jelent a saját kertben, saját munkával megtermelt biozöldség és az alkotás öröme fűből-fából-virágból és újrahasznosított anyagokból.

További információ:

www.gyerekkertesz.hu

http://szamocakertesztanoda.blogspot.hu/

https://www.facebook.com/Szamocatanoda

[email protected]