Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy erdőben rakták le a Csiky Gergely Színház bontási hulladékát

  • 2017. szeptember 06.
  • PKata

kaszinhaz-hulladékA Kapost.hu szerint a kaposvári Csiky Gergely Színház bontási hulladékának jelentős része (legalább ötezer köbméter), ömlesztett, válogatatlan formában került egy kaposújlaki erdei vízmosásba és közterületekre.

A lap szerint a bontási hulladék lerakásáról nem értesült a helyi önkormányzat, arra engedélyt nem adott, és emiatt rendőrségi feljelentés is született. A törmelék szállítását végző alvállalkozó viszont a helyszínelés után kétségbeesett gyorsasággal igyekezett eltüntetni a nyomok egy részét.

Helyi lakosok vezették őket a hulladéklerakó nyomára, akik elmondták, hogy hetek óta folyik a törmelék ideszállítása. Egy magántulajdonú területről van szó, aminek hivatalos besorolása erdő, így a lap szerint a 2009. évi XXXVII. törvényt, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szólót, biztosan megsértették, mert annak 63. § 2. bekezdése az erdő talajának védelméről szól, kimondja, hogy „az erdőben szennyvíz, szennyvíziszap, hígtrágya vagy talajszennyező anyag elhelyezése tilos”.

A bontási törmelék biztosan nem bomló hulladék, ezért szennyezheti a talajt és a talajvizet is. Lehet benne veszélyes összetevő, akár azbeszt, vagy más, tovább bomló anyagok. A lerakás ráadásul egy vízmosásban van, aminek másik vége a Kapos folyó és a tőle nem messze lévő kaposújlaki ivóvíz-kút.

Az építési és bontási hulladék kezelésének szabályairól szóló 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendeletet előírja, hogy az egyes hulladékfajtákat a bontás során külön kell gyűjteni, ha meghaladnak bizonyos mennyiséget, például beton esetében húsz tonnát, és az egyes fajtákat külön-külön kell feldolgozásra elszállítani. Ez ebben az esetben a cikk írója szerint minimum kétséges.

A szomszédban, Kaposmérőben is van egy ügy a cikk szerint, az ottani önkormányzat a volt téglagyár helyén egy inert hulladékfeldolgozót kíván létesíteni, pont olyat, amit a Csiky Gergely bontásánál nem vettek igénybe. Ez szakszerűen alkotóelemeire bontja az építési törmeléket, és újrafelhasználható anyagokat hoz létre belőle. A kaposmérőiek viszont nem nagyon akarják a feldolgozót, mert féltik a nyugalmukat a zajtól és a portól, és azt beszélik, hogy majd Kaposvárról fognak ideszállítani feldolgozandó törmeléket - írja a Kapsost.hu.

 

Forrás: http://index.hu