Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy csokinyuszi elbukott az NFH tesztjén

  • 2015. április 03.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Egy termékben a megengedett négyszerese volt a hozzáadott növényi zsír, ami a fogyasztók megtévesztésének minősül.  

 

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán –néhány az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést - méghozzá jól látható helyen – az összetevőlistánál.  

Az NFH Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle húsvéti csokoládé figurát vizsgál. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” elnevezésű termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezeket a zsírokat.

Hét vizsgált terméken szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, a fennmaradó 13 terméken viszont nem volt ilyen plusz információ.

A laborvizsgálat eredménye alapján egy termék, a „NICOLE CHOCO® Tejcsokoládé nyúl figura” nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, ugyanis – bár a címkén a „Kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés feltüntetésre került – a kakaóvajon kívüli növényi zsírok mért mennyisége 21% volt a Magyar Élelmiszerkönyvben engedélyezett 5% helyett. A terméken feltüntetett „tejcsokoládé” megnevezés tehát megtévesztő a fogyasztók számára, hiszen ez esetben csak egyéb megnevezéssel lenne forgalmazható a húsvéti finomság (például: kakaós figura).

A vizsgált termékek listája letölthető itt.

Forrás: tudatosvasarlo.hu