Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Égig érő hulladéklétra - nyersanyag és energiapazarlás felsőfokon

  • 2005. február 23.
  • humusz

"Amerikában óránként két és fél millió mûanyag palackot dobnak el. Ennyi pillepalack egymás mellé rakva háromhetente elérne egészen a Holdig." Ez lehet az amerikai változata a mi Égig érõ paszulyunknak...

"Amerika évente annyi műanyag csomagolófóliát gyárt, amennyivel bebugyolálhatnák egész Texast. Karácsonykor további ötmillió tonna szemét keletkezik – ebből négymillió csomagolópapír és bolti papírzacskó (tehát vélhetőleg egymillió tonna a nem kívánt ajándék). Az irodák évente annyi papírt használnak föl, hogy négy méter magas falat építhetnének belőle Los Angelestől New Yorkig. Az amerikaiak háromhavonta annyi alumíniumdobozt pottyantanak szemétbe, hogy abból az ország teljes kereskedelmi légiflottáját újjáépíthetnék.

A probléma a fejlett világban a legégetőbb, de a fejlődő világ gyorsan fölzárkózik. Kína évente több mint negyvenötmilliárd pár egyszer használatos evőpálcikát gyárt és dob a szemétbe, ehhez huszonötmillió fát vágnak ki.

Banglades fővárosában, Dhakában naponta több mint tízmillió műanyag zacskót dobnak el, ez eldugítja a város csatornáit. Árvíz idején a nejlonszatyrok csak növelik a bajt.

A szemét károsítja a környezetet. Súlyos egészségügyi gondokat okozhat – szakemberek azt mondják, Nagy-Britannia patkányállománya 1998-tól 2001-ig huszonkilenc százalékkal szaporodott, és már eléri a döbbenetes hatvanmilliós létszámot. Egyes tanulmányok összefüggést mutatnak a hulladékégető vagy -lerakó közelében lévő lakóhelyek és a nagyobb gyakorisággal előforduló daganatos megbetegedések között. Környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, komoly veszély fenyeget, hogy belefulladunk a saját szemetünkbe."

HVG