Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészségügyi veszélyeshulladék- égető Szegeden

  • 2006. október 03.
  • humusz
smokestack200A jövõ év végére a dél-alföldi régió legmodernebb egészségügyi veszélyeshulladék-égetõjét hozzák létre Szegeden; a 400 millió forintos beruházást az Európai Unió támogatja - jelentette be a szegedi egyetem orvos- és gyógyszerésztudományi centrumának stratégiai igazgatója csütörtökön a Tisza-parti városban
A fejlesztésnek köszönhetően az 1997-ben épült, évente mintegy 600 tonna hulladékot ártalmatlanító égető mű teljesíteni fogja a legszigorúbb uniós környezetvédelmi normákat - mondta a beruházásról tartott sajtótájékoztatón Kovács Iván.
Az égető mű mellett egy 350 négyzetméteres kétszintes épület készül el, amelynek földszintjén egyheti hulladék raktározására alkalmas hűtőtárolót és egy gépkocsi fertőtlenítőt alakítanak ki. Az emeleti helyiségekben pedig a füstgázmosó kibocsátotta szennyvíz napi ellenőrzésére alkalmas laboratóriumot hoznak létre - közölte a szakember.
Hozzátette: a fejlesztést követően az ártalmatlanítás során keletkező hőenergiát hasznosítják. A veszélyeshulladék-égetőben a dél-alföldi régió mintegy ötszáz partner intézményének egészségügyi hulladékát ártalmatlanítják - mondta László Sándor az üzemet működtető, egyetemi tulajdonú SZOTE Szolgáltató Kht. vezetője.
Az igazgató közölte, a bővülő kapacitások lehetőséget biztosítanak arra, hogy a térségben a lakosságtól a patikákba visszagyűjtött gyógyszerhulladékot 2007 végétől környezetszennyezés nélkül, költséghatékonyan semmisítsék meg.


Forrás:MTI