Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

E-hulladék: drágulhat a tévé

  • 2006. május 11.
  • humusz
b19_computer_in_garbage_can_120Bár a fogyasztók a törvény szerint ingyen szabadulhatnak meg az e-hulladéktól, a gyártók az évtized végéig beépíthetik az árba a hulladékkezelés költségeinek egy részét - írja a Magyar Hírlap.
Az e-hulladék kezeléséről szóló kormányrendelet mától hatályos módosítása a legkisebb boltokat is kötelezi a régi készülékek átvételére (eddig csak bizonyos alapterület feletti üzleteknek kellett a használt berendézesekkel foglalkozniuk, mától azonban nem számít a boltméret).

A rendeletmódosítás azt is pontosítja, hogy hol kell átvenni a régi készüléket. A törvény a birtokbavétel helyét jelöli meg, vagyis ha házhoz szállítják az új gépet, akkor ott kell átvenni a régit. Kelemen József, a környezetvédelmi tárca hulladékgazdálkodási osztályának vezetője szerint erre a pontosításra azért volt szükség, mert a kereskedők gyakran csak a boltban voltak hajlandók átvenni a régi készülékeket.

A gyártókra és az importőrökre - szerintük - nem csekély költséget ró az e-hulladék kezelési kötelezettsége, így várható volt, hogy a költségek egy részét a vásárlókkal fizettetik meg, noha az uniós alapelv az, hogy a fogyasztók ingyen szabadulhassanak meg az e-hulladéktól. A gyártók választhatnak: vagy fizetik a magas termékdíjat, vagy az előbbinek a felébe-harmadába kerülő licencdíj fejében egy közhasznú szervezetre bízzák a hulladékkal kapcsolatos teendőket. Utóbbi esetben a gyártók beépíthetik az árba az úgynevezett hulladékkezelési díjat, és így kompenzálják az abból származó költségeiket, hogy a 2005 augusztusa előtt más cégek által gyártott, gyakran már nem is létező márkákat, például a Szaratov hűtőt is át kell venniük.

forrás: Napi Online