Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dublin a legkoszosabb európai város

  • 2007. október 31.
  • humusz
Az Ír Üzletemberek a Szemét ellen (Irish Business Against Litter, IBAL) nevû szövetség tíz európai várost vett górcsõ alá és három - tiszta, mérsékelten szemetes, illetve szemetes - kategóriába sorolta õket. (Figyelõ Net, 2007. október 27.)
A tíz közül Dublin és Amszterdam bizonyult legszemetesebb európai nagyvárosnak, míg Stockholm mérsékelten szemetesnek. Dublinban - amely a legdrágább város cím mellett ezúttal a legszemetesebb jelzőt is megkapta - olyan idegenforgalmi helyek „úsznak" a szemétben, mint például a O'Connell Street, Stephen's Green, the Guinness Hopstore, Christ Church Cathedral, Temple Bar, Heuston Station és a Croke Park.

A maradék hét város - Riga, Bécs, Strasbourg, Köln, Barcelona, Koppenhága és Zürich - kiérdemelte a tiszta minősítést, s ezek közül is Rigát találta a felmérés a legtisztább városnak.

A vizsgálatba bevont városok mindegyikében az utcán eldobott rágógumit találták a legnagyobb gondnak. Éppen ezért olyan adót javasolnak, amely a le nem bomló rágógumik árába épülne be vagy pedig a gyártót terhelné, és amelyet közvetlenül ennek a hulladéknak az eltávolítására fordítanának.