Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dorogi kistérség elutasította a Holcim cementgyárát

  • 2005. október 21.
  • humusz
cementgyar.jpg"A dorogi kistérségi társulás tegnapi ülésén elutasította a Holcim Rt. Nyergesújfalura tervezett cementgyárának elõzetes környezeti hatástanulmányát, ez a hatvanmilliárd forintos beruházás meghiúsulását eredményezheti."

"A kistérségben élő 42.000 lakos tiltakozását látva a befektetőnek el kellene állnia a beruházástól. A nyilvánvaló és nagyarányú társadalmi ellenérzést a környezetvédelmi hatóságnak is figyelembe kell venni a Holcim engedélyének elbírálásánál" - mondta Tittmann János, a társulás elnöke.

A Holcim Rt. augusztus 25-én Táton, lakossági fórumon jelentette be, hogy Nyergesújfalu határában zöldmezős beruházásként új cementművet építene. A létesítmény átadása után bezárnák lábatlani cementgyárat és az ott foglalkoztatott 230 fő átvétele mellett 52 munkahelyet teremtenének az új üzemben. A környezetvédelmi hatástanulmányban szerepelt, hogy a gyárban a cement előállításához évente 25.000 tonna veszélyes hulladékból, és 50.000 tonna hulladékból származó alternatív tüzelőanyagot égetnének el.
Helyi környezetvédő egyesületek rámutattak ez kétszer több. mint a dorogi hulladékégető évi kapacitása, ezért a Holcim gyára egy cementet is termelő hulladékégető. A tiltakozás hatására a Holcim közleményben tudtatta, hogy eláll a veszélyes hulladék égetésétől. Ennek hatására Nyergesújfalu hozzájárult a beruházáshoz, azonban a dorogi és az esztergomi kistérség települései magát a cementgyár létesítését is elutasítják - mondta Tittmann János. Indokaik között szerepel, hogy a létesítmény a nyergesújfalui és táti vízbázis fölé települne, valamint Tát-Tokod-Esztergom-Dorog térségének környezetszennyező létesítményekkel való túlterheltsége.

Több faluban a lakosság többsége aláírásával is tiltakozott a cementgyár megépítése ellen, a képviselőtestületek pedig határozatot hoztak, hogy ellenzik a beruházást. Tát polgármestere közölte, népszavazást ír ki, ha a hatóság engedélyezi a cementművet. A Holcim eddig 100 millió forintot költött a nyergesújfalui beruházás megvalósíthatósági tanulmányának és a környezetvédelmi hatástanulmányának elkészítésére - mondta korábban Richard Skene, a társaság elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az üzem területének opciós jogáért 75 millió forintot fizettek az önkormányzatnak.
A Holcim Rt. jelenleg a környezetvédelmi hatástanulmányhoz érkezett kérdések megválaszolásán dolgozik, valamint felajánlotta az érintett önkormányzatoknak, hogy saját költségén, 10 millió forintért feltérképezteti a vízbázisokat. A Holcim felvetésére az önkormányzatok eddig nem reagáltak - mondta a cég kommunikációs igazgatója."


Forrás: greenfo