Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dorogi égető szennyezése

  • 2005. július 13.
  • humusz

patak.jpg"Ismét környezetszennyezõ anyagok jutottak a hét végén a dorogi hulladékégetõbõl az Esztergom-Kertvároson keresztül folyó Kenyérmezei patakba, de a szennyezés ezúttal nem fenyegeti a vízbázist."

Takács István, az esztergomi önkormányzat sajtóreferense az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi hatóság közleményére hivatkozva elmondta, hogy Dorogon egy építés alatt álló kármentőből próbaként kiengedett, mintegy 200 köbméternyi szennyezett folyadék egy része jutott a patakba. A szennyezés főként benzol, aminek a határértéke éppen az elfogadható szintű volt, valamint toluol, aminek a B fokozatú, felszín alatti értéke kétszeresét mérték.
Mindazonáltal - áll a hatóság közleményében - a patak táti-dunai torkolat előtti befolyásánál a vizsgált anyagok koncentrációja a megengedett határértékek alatt volt. Esztergom vízbázisát - ellentétben a tavaly nyári szennyezéssel - a Vízmű és az ÁNTSZ vizsgálatai szerint nem fenyegeti veszély, ettől függetlenül az önkormányzat független vizsgálatot is kér - ismerteti az esztergomi városi képviselőtestület közleménye."

Forrás: greenfo/mti