Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Divat lesz a fenntartható ruha?

  • 2017. július 18.
  • CsViki
Az újrahasznosítható, fenntartható divat kedvelt téma a világban. Címlapokon szerepel az Egyesült Királyságban, hogy az egész textilipart forradalmasítja egy új eljárás, mely a ruhaipar környezetre gyakorolt hatását is csökkenti.

Fenntartható textil, fenntartható ruha

A Cambridge Egyetem kutatócsoportja olyan új textilt szeretne létrehozni – magas hő és mérgező vegyszerek nélkül -, amely a természet erejét hasznosítja az újrahasznosított rostoknál. A szál a pókselymet utánozza, amely 98%-ban víz. Az anyag fennmaradó 2%-a szilícium-dioxid és cellulóz. A kémiai kölcsönhatások és komponensek lehetővé teszik, hogy a víz elpárolgása után hosszú, vékony, erős és rugalmas szálak maradjanak. A szálak erőssége meghaladja a szintetikus szálakét. Nem mérgezőek és kevésbé energiaigényesek. Ezeknek a szálaknak az előállítása nyújthatná a jelenlegi textilgyártás fenntartható alternatíváját. A fenntartható divat kulcselemét.

 

Kevésbé fognak szennyezni a ruhásszekrények

A non-profit WRAP új tanulmánya is azt részletezi, hogyan változik a ruhaipar hozzáállása: hogyan próbálják az Egyesült Királyságban a „ruhásszekrényeken” keresztül is minél kevésbé szennyezni a környezetet.

 

Hogyan lehet zöldíteni a divatot? 

A WRAP tanulmánya kimutatta, hogy a ruhák rendszeres szárítása és vasalása mellett egyre alacsonyabb hőmérsékleten mosunk. Már ez is évente 700 000 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást.

 

fenntartható divat, környezetbarát textil

 

A ruhaiparban egyébként 2013-ban elkészítették a Fenntartható Ruházat Cselekvési Tervet (SCAP), ez alapján készült egy önkéntes megállapodási tervezet iparági és kormányzati szereplőkkel. Széles körben ösztönzik a fenntartható termelési módszerek és a textil újrahasználatát és újarahasznosítását.

A SCAP aláíróinak csaknem felénél már jelentős javulást tapasztaltak: 10,6%-kal  csökkent a szénhasználat, 13,5%-kal a vízhasználat, a hulladék mennyisége pedig a teljes termékciklusra vetítve 0,8%-kal.

A WRAP most arra kéri a kiskereskedőket és a márkákat, hogy a legnagyobb környezeti hatással bíró és a legnagyobb mennyiségben eladható termékekre is fókuszáljanak: a női ruhákra, pulóverekre, farmerekre, valamint a férfi pólókra és pulóverekre.

 

Forrás: www.csrhungary.eu