Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A diákok zöldítették az iskolaudvarokat

  • 2014. november 26.
  • Csilla

Befejeződtek a munkálatok az idei Cetelem Zöldsuli program nyertes iskoláiban. A zöldítéseket a tanárok és a diákok közösen valósították meg, így a gyerekek nemcsak szebb iskolaudvarral, hanem gyakorlati természetismerettel is gazdagodtak.

Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cetelem Bank az általános iskolák részére a Cetelem Zöldsuli pályázatot, amely az iskolák udvarainak, parkosítását, pázsittelepítését, évelő növények, elsősorban fák és cserjék ültetését támogatja.

 

A tizenkét nyertes iskola egyenként 500 ezer forintot kapott a tervezett program megvalósítására. Az idei Zöldsulik közel 1500 négyzetméternyi területet füvesítettek újra, valamint több, mint 100 fát és 1000 darab cserjét ültettek el. Ezek a növények évente közel 4 tonna szén-dioxidot kötnek majd meg, így az iskolaudvarok parkosítása kézzelfoghatóan hozzájárul környezetünk védelméhez, az élhetőbb és egészségesebb környezet kialakításához.

térkép

A pályázatok megvalósításának határideje szeptember vége volt, a legtöbb nyertes ezért az iskolakezdés utáni napokra időzítette a munkálatokat, hiszen ekkor már a gyerekek is részt tudtak benne venni.

Akadt olyan iskola, ahol rendhagyó családi hétvégét szerveztek e projekt keretén belül, és volt, ahol a pályázat egy nagyobb programterv részét képezte, itt a növényültetés mellett játszótér és csapadékvíz-elvezetés is készült. Az iskolák már a növények beszerzésénél, és később az ültetésnél is sok helyen vették igénybe szakember segítségét.

„A Cetelem Zöldsuli programunknak csak egyik célja anyagi segítséget nyújtani az iskoláknak környezetük megszépítéséhez” – nyilatkozta Lukácsi Zoltán, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója. „Ennél is fontosabb az, hogy a gyermekeknek megmutassuk, mit jelent a környezetvédelem a hétköznapokban, és hogy megtapasztalhassák, ők is tehetnek azért, hogy saját környezetük szebb és hosszú távon is élhető legyen. Ezért is örülünk annak, hogy szinte mindenhol részt vettek a gyerekek a zöldítésben. Az ő szemléletformálásuk legalább olyan hosszú távú befektetés, mint a faültetés.”

Forrás: Magyar Cetelem Bank