Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Diákok az osztrák hulladékégető ellen

  • 2007. március 13.
  • humusz

Több mint 1800 általános és középiskolás diák demonstrált élõ láncot alkotva Szentgotthárdon, a város közelében a határ osztrák oldalán tervezett hulladékégetõ megépítése ellen a hétvégén.

 

Köszönjük nemA Pro Natura St. Gotthárd (PRONAS) elnevezésű civil szervezet a két ország határán lévő Népek Barátsága emlékműnél rendhagyó környezetvédelmi órát tartott a gyerekeknek, tájékoztatták őket az égetőmű káros hatásairól és környezettudatos viselkedésre biztatták őket, bemutatták például a szelektív hulladékgyűjtés módját.

Bugán József, Szentgotthárd alpolgármestere a fiatalokhoz intézett beszédében "barátságtalan és őrült tervnek" nevezte, hogy a BEGAS Kraftwerk GmbH nevű cég Burgenland tartománnyal együttműködve megpróbálja felépíteni az évi 200 ezer tonna kapacitású hulladékégetőt. Az alpolgármester emlékeztetett arra is: Ausztriából hosszú ideje folyamatosan szennyezik a térség folyóit a Lapincsot és a Rábát.

"Meg fogunk tenni mindent a folyók tisztán tartásáért, és meg fogjuk akadályozni, hogy ide Szentgotthárd közelébe egy hulladékégető művet építsenek" - mondta. Ezt követően a Népek Barátsága emlékműnél álló zászlórúdra Bugán József felvonta a "Danke, Nein!" feliratú zászlót, amelyen egy piros szélű körben áthúzva látható a tervezett erőmű sziluettje, valamint és egy halálfej is. Bejelentették, hogy a civil kezdeményezésre elindított kampány következő állomása március 17-én Rábafüzesen a határátkelőhely közelében lesz, ahol félpályás forgalomlassító demonstrációval tiltakoznak a környezetszennyezések ellen.

Forrás: Fotógaléria >>>