Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Danke, nein" - a szentgotthárdiak tiltakoznak

  • 2007. március 11.
  • humusz
"Danke, Nein" címmel indítottak tiltakozó akciót szombaton délelõtt a szentgotthárdi civilek azért, hogy az osztrák BEGAS cég ne építse meg a határtól párszáz méterre tervezett hulladékégetõt. A helyiek tiltakozó akciója a jövõ héten folytatódik. [hirszerzo.hu]
A város valamennyi diákjának szabadtéri környezetvédelmi óra keretében mondták el a szervezők, mivel járhat, ha az osztrákok felépítik az üzemet. A tervek szerint évente 200 ezer tonna hulladék megsemmisítésére alkalmas égetőt akarnak Szentgotthárd közvetlen közelébe építeni. A helyiek attól tartanak, hogy az uralkodó szélirány miatt a zömmel szennyvíziszapot tartalmazó szemét szagát, valamint a füstöt nekik kell majd elviselniük.

A szentgotthárdiak három hete is tiltakoztak, akkor csaknem ezer ember gyűlt össze a vasútállomás előtti téren, hogy demonstráljon a várostól pár száz méterre, de már osztrák területre tervezett hulladékégető megépítése ellen.

Akkor elmondták: a szentgotthárdiak azért is tartanak az osztrák üzem beindulásától, mert a városon keresztülfolyó Rábába osztrák bőrgyárak olyan anyagot engednek, amely miatt a folyó felszíne habzik. Egy osztrák geotermikus erőműből pedig magas sótartalmú víz jut a Lapincsba, majd a Rábába. (FH)