Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csomagolási hulladékhasznosítás tekintetében rosszul teljesítünk

  • 2014. november 26.
  • Csilla

Magyarország nem teljesítette a csomagolásra vonatkozó anyagában hasznosítási arányt 2012-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az Európai Unióban jelenleg is zajlik a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv felülvizsgálata. A gyártói felelősségi elvet képviselő nemzetközi szövetség, az EXPRA az alábbi állásfoglalásban fogalmazta meg véleményét az új célkitűzésekről.

Az EXPRA az új EU-s hasznosítási célkitűzésekről

1. A kiterjesztett gyártói felelősség elvét (EPR) megfelelően át kell ültetni az EU hulladékkal kapcsolatos szabályozásába, és az EPR rendszerekkel kapcsolatban szigorú és világos minimum követelményeket meg kell határozni.
A különböző érdekekből adódó szakszerűtlenségek és konfliktusok elkerülése érdekében egy ajánlásban kellene tisztázni a rendszerben résztvevő szereplők szerepét és felelősségét, a szelektív gyűjtés elosztását, az EPR hatáskörébe tartozó válogatási és gyűjtési költségeket, a díjtétel struktúrát, továbbá az átláthatóságot biztosító intézkedéseket. A csomagolóipar számára elsődleges fontosságú csomagolás és csomagolási hulladék irányelvbe szükséges beépíteni egy határozott utalást az EPR-re.

2. Az új hulladékgazdálkodási célkitűzéseknek megbízható statisztikákon kell alapulniuk, és meg kell tartani a hasznosítás jelenlegi mérési pontját. Vitatható, hogy a javasolt magasabb célok valóban hatékonyan végrehajthatók-e annak fényében, hogy a tagországok adatai hiányosak és egymással nem hasonlíthatók össze. Ezért elsőként az adatok felülvizsgálatára lenne szükség. Továbbá ha a hasznosítás mérési pontja átkerül a hasznosító által kibocsátott mennyiségre, az egy sor akadályt eredményez, például nehezíti a nyomonkövethetőséget, csökkenti a hasznosítás minőségét és drasztikusan növeli a rendszerköltségeket.

3. A hulladékhasznosítási célok felülvizsgálatával kapcsolatos politikai döntések meghozatalánál a költség-hasznon elemzéseket és az elérhető magasabb környezeti előnyöket kellene figyelembe venni. A gyártói felelősség elvének fő szerepe van a hulladékgazdálkodás továbbfejlesztésében, valamint abban, hogy a teljes csomagolási lánc optimalizálása mind környezeti, mind gazdasági szempontok figyelembevételével történik. A jelenlegi becslések azonban azt mutatják, hogy az aktuális javaslat legalább duplájára emelné a gyűjtés, a válogatás és a hasznosítás költségeit, évi mintegy 3 milliárd eurós költségnövekedést okozva az Európai Unióban- írta az EXPRA.

Kevesebb csomagolási hulladék hasznosult

Magyarország nem teljesítette a csomagolásra vonatkozó anyagában hasznosítási arányt 2012-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az EU tagországok 2012-es hulladékhasznosítási eredményeit összegző jelentés szerint az anyagában történő hasznosítás (recycling) a 2011-es 59,3 százalékról 48,6 százalékra esett vissza, így nem teljesült az EU direktívában meghatározott 55 százalékos célkitűzés. Az üveg hasznosítási aránya csaknem 26 százalékponttal maradt el a 60 százalékos előírástól, de az összes anyagfajta esetén visszaesés tapasztalható 2011-hez képest. Hazánk mellett Lettország, Lengyelország, Lichtenstein és Málta sem teljesítette a célkitűzést.

Forrás: greenfo.hu