Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csehországban valami elindult: módosították a hulladéktörvényt

  • 2008. március 18.
  • humusz
„A hulladéktörvény módosításának következményeként a polgárok számára sokkal egyszerûbbé válik a hulladékválogatás, az újrahasznosítás pedig gazdasági elõnyre tesz szert az égetéssel, de különösen a lerakással szemben" - február végén tartott sajtótájékoztatóján így összegezte Martin Bursik cseh környezetvédelmi miniszter a törvény módosításának legfõbb elõnyeit. A változások lényegét Jakub Ka¹par, a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivõje foglalta össze. (Fordította: Körözsi Andrea Edit és Balogh Emese, HuMuSz)

A házi szelektálás egyszerűsítése

Legkésőbb 2010 végére az önkormányzatoknak lehetővé kell tenniük, hogy a polgárok különválogathassák az alapvető másodnyersanyagokat: a papírt, a műanyagot, az üveget, az italos dobozokat, és a biológiailag lebomló hulladékokat. [1]. A Környezetvédelmi Minisztérium jelenleg a csomagolóanyagokra vonatkozó törvény módosításán dolgozik, amely a csomagolóipar újrahasznosítási kötelezettségeit terjesztené ki. Ennek lényege, hogy az iparnak a mainál nagyobb arányban hozzá kell járulnia az önkormányzati szelektív gyűjtés költségeihez.

Még sok terület szorul fejlesztésre, ez különösen igaz a biológiailag lebomló hulladékok elkülönített gyűjtésére. Csehországban jelenleg 137 komposztáló telep működik, és csak 9 biogáz üzem. A cseh Országos Hulladékgazdálkodási Terv szerint 2010-re csak 112 kg/fő/év biológiailag lebomló hulladék kerülhet a hulladéklerakókra. 2006-ban a lerakóra rakott biológiailag lebomló hulladék mennyisége 142,5 kg/fő volt. A települési szilárd hulladék biológiailag lebomló részének majdnem a fele lerakókra kerül - annak ellenére, hogy ez a hulladék komposztáló telepeken vagy energiát termelő biogáz üzemekben nagyszerűen hasznosítható lenne.

Az elemek és akkumulátorok visszavételi rendszerének javítása

Az elemek és akkumulátorok gyártóinak biztosítaniuk kell, hogy a használt termékeket a fogyasztók ingyen leadhassák azokban az üzletekben, amelyekben ezeket árusítják.

A benyújtott módosítás szerint a gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy legkésőbb 2010 szeptember 26-ig, a nikkel-kadmium elemek és akkumulátorok 75 %-át, az ólom elemek és akkumulátorok 65%-át újrahasznosítsák. A többi elem és akkumulátor fajta esetében az újrahasznosítási aránynak minimum 50 %-nak kell lennie.

Az elektromos berendezések visszavételi rendszerének javítása

A módosítás növeli a használt elektromos berendezésekre vonatkozó visszagyűjtő rendszer átláthatóságát, és könnyebben ellenőrizhetővé válnak a rendszer üzemeltetői. A használt elektromos berendezéseket visszavevő helyek száma is növekvő tendenciát mutat.

A módosítás szerint új elektromos termék vásárlása esetén minden viszonteladó köteles ilyen készülékeket térítésmentesen átvenni, "termékért termék" csere jelleggel. Mi több, a 200 m2 alapterület feletti üzletek esetén a használt készülékeket 5 kg-ig kötelesek visszaveni, függetlenül attól, hogy a vásárló vesz-e új berendezést vagy sem. Az internet szolgáltatók kötelezettsége pedig gondoskodni a használt tartozékok ingyenes kicseréléséről.

Roncsautók hatékony kivonása

A módosítás hatására bővül majd a roncsautók befogadására és ártalmatlanítására alkalmas helyek hálózata. Csehország egész területén a gyártóknak kell biztosítaniuk azt a hatékony hálózatot, amelyben az autóroncsokat legálisan átveszik. Ez azt jelenti, hogy minden nagyobb hatáskörrel rendelkező önkormányzat közigazgatási határain belül biztosítanak egy ilyen átvevő helyet. A gyártóknak a használt kocsik anyagának és alkatrészeinek 85%-át újra kell hasznosítaniuk [2]. A visszagyűjtési hálózat és „ökológiai tehermentesítés" költsége a gyártót terheli. A módosításokkal a közúti gépjárművek nyilvántartásához kapcsolódóan a roncsautó kezelés információs rendszerének hatékonysága is javulni fog.

Ne érje meg a lerakás!

A törvénymódosítás szigorúbb követelményeket támaszt a lerakók működtetésével kapcsolatban, és javítani fogja a regionális hatóságok működést engedélyező eljárását is. Emelni fogják a lerakóba beszállított hulladék tonnánkénti átvételi díját: 2013-ra az ár 1500 cseh korona/tonnára fog növekedni. [3]. A régiók 80%-os, a területileg illetékes önkormányzatok pedig 20%-os részesedéshez jutnak a hulladék lerakási díjból. „A régióknak ezeket a bevételeket a hulladékgazdálkodásba kell visszaforgatniuk, hogy ezzel segítsék a lakosok hulladékválogatását, komposztálótelepek és válogatósorok építését és hasonló projektek megvalósulását" - magyarázta Martin Bursik miniszter.

Azért a régiók kapják a hulladék lerakási díjból befolyt bevételek meghatározó részét, mert ők felelősek a régió települési hulladékának kezeléséért. „Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a nem éppen olcsó rendszert a régiók saját bevételeikből fedezni tudják" - mondta Karel Bláha, a környezetvédelmi miniszter helyettes államtitkára. Földhivatali bejegyzés alapján a lerakók területileg illetékes önkormányzatai továbbra is megkapják a 20%-ot, és emellett a saját településük hulladékának leadásáért sem kell fizetniük. „Bár önkormányzatok számára a lerakók terhet jelentenek, de azt sem akarjuk, hogy a hulladék lerakási díjból befolyt összegeket az önkormányzatok költségvetésük jövedelmi forrásaként értelmezzék. A lerakási díjat a települési hulladékgazdálkodásra kell fordítani" - tette hozzá Karel Bláha.

A Környezetvédelmi Operatív Programból támogatott projektek

A törvényi módosításon kívül a Környezetvédelmi Minisztérium a pénzügyi ösztönzőket is kidolgozott, hogy ezzel támogassák az önkormányzatok, régiók, civil szervezetek és vállalkozások hulladékgazdálkodás fejlesztésével kapcsolatos beruházásait. 2013-ig a Környezetvédelmi Operatív Program 520,2 millió eurót különített el erre a célra. A támogatás az első 150 sikeres projekt számára már úton is van, ezek között vannak új válogató és újrahasznosító gépsorok, komposztáló telepek, biogáz üzemek, valamint a biohulladékok begyűjtésének hatékonyságát növelő programok is.

Augusztus végén/szeptember elején a projektek beadásának következő fordulóját is meghirdetik.

Megjegyzések:

[1] Biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére kijelölt helyet első körben csak azokon a településeken kell biztosítani, amelyekben a családi házas szerkezet a meghatározó. Ezt fokozatosan terjesztik ki más önkormányzatokra és városokra, úgy, hogy az önkormányzatoknak legyen lehetőségük megfelelően felkészülni a feladatra, a begyűjtött szerves hulladék kezelésére.

[2] 2015-től a gyártóknak saját márkájuk visszagyűjtött autóroncsainak 95%-os (tömegszázalék) újrahasznosításáról kell gondoskodniuk.

[3] A települési hulladék lerakásáért fizetendő díj fokozatosan fog emelkedni. 2009-ben 700 cseh korona/tonna, 2011-ben 1000 cseh korona/tonna, majd 2013-ra 1500/tonna lesz a díj mértéke.