Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"A csapból ivóvíz folyik, mindenkinek tudom ajánlani."

  • 2007. május 17.
  • humusz
Ökológiai és gazdasági szempontból is káros, hogy évrõl évre növekszik a mûanyag palackban árusított ásványvizek forgalma - írja a National Geographic egy washingtoni kutatóintézet felmérésére hivatkozva. Az ásványvízgyártók szerint ez butaság, a környezetvédõk viszont növelnék az újrafelhasználhatóság mértékét. Az InfoRádió interjúja Fehér Tiborral, az Ásványvíz Szövetség elnökével és Gadó György Pállal, a HuMuSz munkatársával. (inforadio.hu, 2007. május 16., szerda 21:35)
Cáfolja a Magyar Ásványvíz Szövetség egy washingtoni kutatóintézet ásványvíz-fogyasztással kapcsolatos állításait.

A Worldwatch Institute tanulmányában azt írja: az ásványvízőrület ökológiai és gazdasági szempontból is nagyon sokba kerülhet az emberiségnek.

Energiaigényes és környezetszennyező

A megnövekedett fogyasztás mellett ugyanis nagy a PET palackok előállításának energiaigénye, és környezetszennyező az égetése és a tárolása is.

A Magyar Ásványvíz Szövetség elnöke butaságnak nevezte a tanulmányt. Fehér Tibor az InfoRádiónak azt mondta: az eldobható palack nem szennyezi a környezetet. Sőt, a persona non gratának nyilvánított palack teszi lehetővé, hogy emelkedjen az ásványvízfogyasztás.

Túl sok a hulladék

Hozzátette: a lerakott hulladéknak mindössze három százalékát teszik ki az eldobható palackok. A Hulladék Munkaszövetség munkatársa szerint ez tömegében lehet, hogy igaz, a térfogatot tekintve azonban sokkal súlyosabb a helyzet. Gadó György Pál úgy véli: valamit tenni kell.

Szerinte a legkézenfekvőbb, hogy nem ásványvizet, hanem csapvizet kell inni. A Budapesten a csapból folyó ivóvizet például mindenkinek ajánlja.

Gadó György Pál szerint az eldobható palackoknak mindössze 5-6 százalékát gyűjtik szelektíven, ez is Kínába kerül, ahol a legkülönfélébb műanyagtermékeket gyártják belőle.

Ezt megerősítette az ásványvíz szövetség elnöke is, aki szerint nem igaz a tanulmánynak az az állítása sem, amely szerint csökken az újrafeldolgozhatóság mértéke.