Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Civilek a környezetbarát PC-kért

  • 2007. március 19.
  • humusz
Arany-, ezüst- és bronz-„érmek” kiosztásával jelzi a civilszervezetek által mûködtetett EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) rendszer, hogy egy adott számítástechnikai eszköz mennyire környezetbarát (alacsony kadmiumtartalmú, energiatakarékos, újrahasznosítható).

 

Listáikkal azoknak a vállalatoknak a dolgát kívánják megkönnyíteni, amelyeknek fontos a környezettudatos beszerzés. A minősítés szigorúságát jól mutatja, hogy aranyérmet eddig még egyik gyártónak sem sikerült elérnie.

Nonprofit szervezetek kezdeményezték három évvel ezelőtt, hogy a vállalatok által évente többször is lecserélt elektronikai eszközöket objektíven, környezettudatossági szempontból is értékelni kellene – derül ki az FM Portál összeállításából. A rendszer három év alatt készült el, civilszervezetek működtetik. Az EPEAT eddigi tapasztalatai szerint látszik, hogy a vállalatok számítógépes beszerzéseik során legtöbbször már alapkövetelménynek tekintik, hogy a választott készülék alacsony kadmiumtartalmú, energiahatékony és könnyen újrahasznosítható legyen. Ezzel a hozzáállással és az EPEAT rendszer használatával ösztönzik a gyártókat, hogy az elvárásoknak megfelelő PC-ket gyártsanak, forgalmazzanak.
Azóta több mint háromszáz PC-t regisztráltak a rendszerben (többek között az Apple, a Dell, a Gateway, a HP, a Panasonic, a Sony vagy a Toshiba gyártmányait). A rendszer társadalmi előnye számokban is megragadható: kevesebb veszélyes és egyéb hulladékot raknak le (évi 16 millió font), valamint 600 ezer MWh energiát takarít meg egy évben, ez 6 millió otthon áramellátásának felel meg.