Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Budapest első nyilvános ajándékdoboza

  • 2015. június 15.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

Pár nap alatt megtelt az a nagy polcozott fabódé, amelybe bárki beteheti megunt, neki már szükségtelen, másnak viszont még hasznos tárgyait és bárki hazaviheti azt, aminek ő hasznát veszi.

Tavasszal sorra nyíltak a nyilvános ételes dobozok, ahova nem romlandó élelmiszeradományokat tehet be bárki rászorulóknak. Pécsen, Sopronban, Székesfehérváron, Szigetszentmiklóson, Szegeden és Szigetváron is van már ilyen. Korábban hasonló elv alapján nyilvános könyvtárak nyíltak itt-ott az országban.

Budapest legújabb közösségi adományozó pontja nem szakosodott, ide szinte bármi lerakható, aminek más még hasznát veheti. Nem könnyű megtalálni, az első kerületben, a Mészáros utcában bújik meg az Ajándékdoboz feliratú fabódé.

 

ajándékdoboz

Fotó: Berecz Valter

Annak ellenére, hogy csak pár napja nyitott és csak a Facebookon terjedt a híre, sokan felkutatták már és tele is pakolták adományokkal. Az ötletgazda elégedett az eddigi eredményekkel:

„Az elején attól tartottunk, hogy csak visznek és nem hoznak majd, de épp ellenkezőleg. Eddig sokkal többen hoztak, mint vittek.”

Pados Balázs, üzletember külföldi minta alapján valósította meg a közösségi adományozó pontot. Svédországban látott először ilyet egy biciklitúrán, lefényképezni sem volt ideje, de emlékeiben megőrizte. Később egy magyar magazinban látott fotót a svéd modellről és – ha már újra szembejött az ötlet - eldöntötte, kipróbálja itthon is.

„Abban nem kételkedem, hogy Svédországban működik, de voltak kételyeim, hogy nálunk is fenntartható-e egy ilyen adományozási pont. Elég a lomtalanításra gondolni. De eddig úgy tűnik, működik.”

Tudja, hogy találhatott volna frekventáltabb helyet is, de itt volt a legegyszerűbb a kezdés, mivel itt van saját ingatlana, ide nem kell külön engedélyeket beszereznie, fedett, védett terület és még áram is van (az esti kivilágításhoz).

„Ez egy kísérlet is, ha úgy tetszik, ha hosszú távon is működik, elképzelhető, hogy máshol is nyitunk Ajándékdobozt. Sőt, civil szervezetek, önkormányzatok is átvehetik az ötletet,akár más városokban is, szívesen megosztjuk bárkivel a tapasztalatainkat.”

A polcok mostanra szinte teljesen megteltek. Felnőtt-, gyerek- és bébiruhából van a legtöbb, de játékok, könyvek, újságok,DVD-k, ágyneműk, táskák, ékszerek is akadnak.

„Folyamatosan figyeljük, miből halmozódik fel túl sok. Most úgy tűnik, hogy a ruhák egy részét jobb, ha eljuttatjuk civil szervezeteknek,ott gazdára találhatnak az itt túlsúlyba kerülő adományok.”

Az első napok tapasztalatai alapján lakberendezési tárgyak, háztartási gépek, eszközök töltik e polcokon a legkevesebb időt. A fő szabály, hogy bárki hozhat és bárki vihet. Nincs meghatározva, ki számít rászorulónak, sőt, mivel ide sok olyan adomány is érkezik, ami nem a mindennapi megélhetéshez kell, ez inkább egy csere-bere mozgalom. Az adományozás közösségi élményét lehet itt megtapasztalni.

Körülbelül egy órát töltöttünk az Ajándékdoboznál, ez idő alatt három nő hozott gyermek és bébi ruhákat, egy-két apróságot vittek is. Arra járt egy közeli óvoda dolgozója is, aki inkább csak az aktuális helyzetet jött felmérni, hogy továbbadhassa a kollégáknak, szülőknek. Azt mondja, náluk van plakát is az ajándékdobozról.

Pados Balázs hangsúlyozza, hogy semmiképp nem szeretnének versenyezni más civilszervezetekkel, tehát nem nagy tételben szeretnének adományokat gyűjteni, nem várják, hogy az emberek zsákszámra hozzanak ruhákat, inkább csak egy-egy olyan darabot, amiről azt gondolják, más még biztosan hasznát venné.

A bódé látogatóitól azt kérik, hogy mindenki csak tiszta, használható adományokat hozzon és ügyeljen a rendre!

Kíváncsian várjuk, hogyan alakul a nagy "közösségi szekrény" sorsa. Vigyétek a hírét és vigyázzatok rá!

 

A Facebookon is követhetitek, mi kerül adobozba.  

Forrás: Hír24