Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bizottság kiterjeszti az ökocimke minősítéseket a számítógépekre, a bútorokra és a lábbelikre is

  • 2016. augusztus 24.
  • Csilla
Az európai bizottság bejelentett egy új, szigorúbb követelményrendszert az EU ökocimkékre három terméktípusra vonatkozóan – számítógépekre, bútorokra, illetve lábbelikre, mint részei egy szélesebb körű körforgásos gazdaság mozgatóerejének.

EU ÖkocímkeEzeknek a termékcsoportoknak a gyártói kénytelenek lesznek ezáltal igazodni az új irányelvekhez, melyek nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti teljesítményre, termékbiztonságra és az igazságos munkakörülményekre, amennyiben azt szeretnék, hogy termékeik továbbra is rendelkezzenek az ökocimke minősítéssel.

A számítástechnikai cégeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk az energiahatékonyságra és eszközfejleszthetőségre mind a dizájn-, mind pedig a gyártási fázisban. Egyúttal az elhasználódott termékek könnyen szétszerelhetőségére is figyelniük kell az említett gyártóknak.

Ezeknek a termékcsoportoknak a kapcsolódó kritériumai meghatározzák többek közt azt is, hogy a gyártóknak kötelességük végrehajtani tesztjellegű szétszereléseket és rögzíteni papíron a szükséges lépések, eszközök és a végrehajtott tevékenységek számát az érintett terméket illetően.

A bútorgyártó cégeknek fokozott figyelmet kell fordítaniuk a termékeik tartósságára és javíthatóságára, és emellett vállalni termékciklus elemzést a felhasznált anyagokat tekintve, kiemelve bárminemű veszélyesnek minősülő anyagot vagy maradékanyagot, melyek hozzájárulhatnak a belső klíma minőségének a csökkenéséhez.

Ennek a termékcsoportnak a kritériumai megkövetelik a gyártóktól, hogy bútortermékeik kiterjesztett, minimum 5 éves garanciával rendelkezzenek, amellett, hogy a garancia időintervallumában a pótalkatrészek is biztosítva legyenek.

A bejelentett előírások ezentúl arra is kitérnek, hogy a több alkatrészből álló bútordarabok úgy legyenek megtervezve, hogy a szétszerelés egyszerű eszközökkel, hozzáértő kezek segítsége nélkül is megoldható legyen.

Mind ezalatt a cipőgyártó üzemeknek törekedniük kell a munkakörülmények javítására a gyártósorok legvégső részlegein, együttműködve a nemzetközi munkaügyi szervezet által kiadott  előírásokban foglaltakkal.

Örömmel fogadta a frissített számítástechnikai kritériumokat a The Restart Project, egy olyan szociális vállalat, amely ösztönzi a fenntartható elektronikus eszközök gyártását. A vállalat társalapítója, Ugo Vallauri a bejelentett követelményrendszerre azt válaszolta az ENDS Europe-nak, hogy ”ez egy lépés volt a helyes irányba” a termékek frissíthetőségét és a javíthatóságát tekintve.

”Szeretnénk hasonló kritériumok kiterjesztését látni a jövőben más, kisebb elektronikus termékek esetében is” Mesélte Ugo Vallauri. ”Annak is rendkívül örülünk, hogy egy holisztikusabb megközelítést látunk a termékek fenntarthatóságát illetően, beleértve a javíthatóságot, a pótalkatrészek elérhetőségét, termékfejleszthetőséget, munkaügyi jogokat a gyártási szektorra vonatkozóan, illetve az anyaghasználatra fordított figyelmet.”

A bizottság jóváhagyásával az említett feltételrendszer hat évig lesz hatályban. Habár az uniós ökocimke egy önkéntes jellegű rendszer, mégis több száz cég lesz valószínűsíthetően érintett a változtatások következtében.


Vallauri úgy gondolja, hogy még sok munka van hátra. ”Messze vagyunk még attól, hogy a számítástechnikai gyárak figyelembe vegyék és megfontolják az ökocimkézés előnyeit, ugyanis jelenleg az uniós termékkatalógusban meg sem jelent például olyan hordozható számítógép, mely megfelelne a szóban forgó feltételrendszernek.”

Forrás: ENDS Europe

Fordította: Szabó Deli Péter