Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biomimetikus Életmód Központ épül Felpécen

  • 2015. október 23.
  • PKata

Biomimetikus_kozpontA Sokoró Natúrzóna Nonprofit Kft. az Európai Unió és a Magyar Állam 125 295 500 Ft összegű támogatásával egy olyan Biomimetikus Életmód Központot (BÉK®) hoz létre és üzemeltet, melynek célja a fenntartható életmód népszerűsítése.

 

A Biomimetikus Életmód Központ kialakítására és üzemeltetésére az észak-dunántúli térségben, a Győr közelében fekvő Felpécen kerül sor. A központ tervezett vonzáskörzete a Nyugat- és Közép-dunántúli Régió, szűkebben Felpéc 50 km-es körzete: Győr, Mosonmagyaróvár, Komárom, Pápa, Veszprém.

A központ tanácsadással, képzések, előadások, fenntarthatósági programok szervezésével foglalkozik. Legfontosabb demonstrációs eszköze maga a BÉK® épülete és annak környezete, ahol számos, rendszerbe szervezett megújuló energiát hasznosító eszközt, berendezést ismerhetnek meg a látogatók. Az épület megújuló villamos energia rendszere 3 elemből áll: napelem, szélgenerátor és lineáris gőzgenerátor. A fűtést biomasszakazán, tömegkályha és talajkollektor biztosítja. A központ segítségével az érdeklődők, látogatók képet alkothatnak a megújuló energiaforrásokat felhasználó eszközök működéséről, számszerűsíthető teljesítményéről, alkalmazási lehetőségeiről, valamint az általuk biztosított pénz- és energiamegtakarítási lehetőségekről.

A BÉK® környezetébe illeszkedő földházban fog működni, amelynek kiváló a fajlagos hőveszteségi mutatója. A földház tetejét növényzet borítja, így a zöldtető előnyös tulajdonságai is bemutathatóak. A központot fenntartható, kevés gondozást igénylő, ugyanakkor őshonos növény- és állatfajokban gazdag kert övezi.

A BÉK® munkatársai a fenntartható életmód alábbi elemei köré tervezik a népszerűsítő tevékenységeket: 

- energiahatékonyság, 

- megújuló energiák, 

- környezettudatos építkezés, 

- hulladékkezelés, 

- szennyvízkezelés, 

- komposztálás, 

- fenntartható kert, 

- biotáplálkozás és -életmód.

 

Biomimetikus-kozpont

A projektben résztvevő szakemberek szeretnék bevezetni a biomimetikus (természetutánzó) rendszerek fogalmát is a fenntartható életmód jellemzői közé. A központ „anyagcseréje” a természet elvét követve körfolyamatokba rendeződik (pl. a szerves hulladékok helyben történő újrafelhasználása). A földház energiaigényét közvetlenül, illetve közvetve a nap segítségével fedezi, a zöldtető és a kert pedig elősegíti a környezet biodiverzitásának növelését. A projekt célcsoportja egyrészről a tettre kész, megújuló energiák iránt érdeklődők (szakemberek, intézményvezetők, oktatási intézmények, egyetemi hallgatók) akik elősegíthetik a kitűzött célok megvalósítását, valamint azok a családok, akik szeretnék fenntarthatóbbá tenni az életmódjukat, egyúttal csökkenteni az energiaszámlájukat. 

Összességében elmondható, hogy a központ működtetésével a fenntartható életmód kialakításához nélkülözhetetlen komplex szemlélet kialakítását, fejlesztését szeretnék elérni minél szélesebb körben, mellyel elősegíthető a megújuló energiák helyi felhasználásának növekedése, a családi házas lakókörnyezet energiaigényének és környezeti terhelésének csökkenése.

 

A kivitelezés és a projekt előrehaladása nyomon követhető a Központ Facebook oldalán, illetve a honlapon (www.bekahaz.hu). 

Forrás: http://www.zipmagazin.hu