Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bevált az új lomtalanítási rend

  • 2007. április 26.
  • humusz
Bevált az új lomtalanítási rend a fõvárosban; a guberálásra szakosodott brigádoknak nincs ideje széttúrni a hulladékhalmokat, és a Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) is hamarabb rendet tud teremteni a budapesti utcákon - közölte a fõvárosi cég szóvivõje. (STOP/MTI)
Az FKF tavasszal jelentette be, hogy a jövőben nem hirdeti meg a médiában a lomtalanítási időpontokat, hírlevelében csak az érintett utcákban lakókat tájékoztatja, őket is csak 7-10 nappal az akciót megelőzően.

A változtatástól azt várták, hogy guberálók csoportjainak nem lesz ideje széttúrni a hulladékhalmokat, és így nem válnak hosszú időre szemétdombbá a lomtalanításban érintett utcák - mondta Szegedi Péter.

A fővárosi cég szóvivője szerint az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy az új rend bevált, az "előlomtalanítók" száma jelentősen csökkent. Az FKF munkatársai egy nap alatt össze tudják gyűjteni a házak elé kirakott lomokat, így tiszták lehetnek az utcák - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az előlomtalanítók "kiiktatása" miatt nem kell-e lényegesen több lomot elszállítania a cégnek, Szegedi Péter azt mondta: "elenyésző" ez a többletmunka.

Az első lomtalanítást 1972-ben hirdették meg Budapesten, akkor mindössze 2.500 köbméter hulladékot szállítottak el. Az elszállított lomok mennyisége azóta évről évre emelkedett; tavaly már több mint 400 ezer köbméter hulladékot vitt el az FKF a pusztazámori lerakóba, illetve a rákospalotai hulladékhasznosítóba. Utóbbi égetőműben az elégetett hulladékból áramot termelnek, illetve a keletkező energiából lakótelepi házakat fűtenek.