Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjas kormányrendelet tervezete

  • 2005. március 01.
  • humusz
Az eldobható italcsomagolások ellen 10 éve küzdünk.
Felhívtuk a szakma és a politikusok figyelmét, hogy nem lesz az úgy jó, ha a termékdíjtörvénnyel nem egyidõben lép életbe a betétdíjas kormányrendelet.
4 éve kodifikált formában is elkészítettük az általunk hatékonynak vélt betétdíjas kormányrendelet szövegét.
Az elmúlt hetekben megtudtuk, hogy léteznek olyan élõ emberek, leginkább csomagolóipari lobbiszervezeteknél, akik már látták a tervezet szövegét. Ezt követõen nagyon sokszor, több osztályon több embertõl is kértük, de eddig nem sok sikerrel. A mai napon egy emailben, közvetett módon ugyan, eljutott hozzánk a tervezet valószínûsíthetõ szövege - nemsokára megírjuk véleményünket róla, ha nektek máris van, küldjétek el nekünk március 8-ig!
A Kormány

* /2005 (*) Korm. rendelete

a betétdíj alkalmazásának szabályairól

A Kormány a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 59. §-a (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

E rendelet hatálya kiterjed

a) a betétdíjas termék gyártójára,

b) a gyártó által betétdíjas termékké minősített termék forgalmazójára, valamint

c) a betétdíjas termékkel kapcsolatos tevékenységekre.

2. §

E rendelet alkalmazásában:

a) betétdíj: a termék meghatározott helyre történő visszajuttatásának ösztönzése érdekében a termékkel együtt felszámított, és a termék visszaváltásakor a forgalmazónak, illetve a termék visszaváltójának maradéktalanul visszafizetett díj.

b) betétdíjas termék: az árban elkülönítve feltüntetett betétdíjjal rendelkező, valamint "betétdíjas termék" megjelöléssel gyártott és forgalmazott termék.

A gyártó és a forgalmazó kötelezettsége

3. §

(1) A gyártó termékét "meghatározott helyre történő

visszajuttatásának ösztönzése érdekében" betétdíjas termékké minősítheti.

(2) A gyártó az (1) bekezdésben foglaltak esetén köteles

a) a betétdíjas termék gyártásakor a terméken a "betétdíjas termék" jelzést, valamint a betétdíj összegét forintban feltüntetni, továbbá

b) a betétdíjas terméket a forgalmazótól visszagyűjteni és számára a betétdíjat megfizetni.

4. §

(3) A forgalmazó a betétdíjas termék visszaváltását eladásának feltételeivel azonos módon, teljes nyitvatartási időben, folyamatosan, a termék eladásának helyén, illetve az erre kijelölt helyen köteles biztosítani. A legalább 200 m2 alapterületű üzlethelyiséggel rendelkező forgalmazó az eladás helyén mindenképp köteles a betétdíjas termék visszaváltását biztosítani.

(4) Amennyiben a betétdíjas termék visszaváltására kijelölt hely nem azonos az értékesítés helyével, a visszaváltásra kijelölt hely nyitvatartási idejének munkanapokon 8 és 20 óra között legalább 6 óra időtartamnak kell lennie.

(5) A forgalmazó köteles az általa forgalmazott fajtájú betétdíjas termék betétdíját a termék visszaváltójának megfizetni.

(6) A betétdíj visszafizetésének nem feltétele a betétdíj összegének levásárlása.

A gyártó és a forgalmazó kötelezettségének átruházása

5. §

A betétdíjas termék gyártója és forgalmazója a visszaváltási kötelezettségének átruházása érdekében betétdíjas termék visszaváltását koordináló szervezetet (a továbbiakban:koordináló szervezet) hozhat létre.

Bejelentési kötelezettség

6. §

(1) A gyártót, valamint a koordináló szervezetet az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (a továbbiakban: Főfelügyelőség) nyilvántartásba veszi.

(2) Betétdíjas termék gyártásának és forgalmazásának feltétele a bejelentési kötelezettség teljesítése.

(3) A nyilvántartásba vett adatokban történő változásokat, valamint a betétdíjas termék gyártásának megszüntetését a gyártó, illetve a koordináló szervezet a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles a Főfelügyelőségnek bejelenteni.

(4) A Főfelügyelőség a nyilvántartásában szereplő adatokról, valamint az azokban bekövetkező változásokról a bejelentést követően tájékoztatja a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget.

(5) A nyilvántartásba vétel iránti kérelemhez csatolni kell:

a) a gyártó, illetve a koordináló szervezet nevét, székhelyét, adószámát,

b) a betétdíjas termék megnevezését,

c) amennyiben a betétdíjas termék azonosító számmal, vagy GTIN számmal rendelkezik, a termék azonosító számát, illetve GTIN számát,

d) csomagolás kivételével a betétdíjas termék vámtarifaszámát, továbbá

e) a koordináló szervezet esetében az üzletszabályzat tervezetét, ideértve az általános szerződési feltételeket is, valamint a vele szerződésben álló gyártók és forgalmazók listáját.

7. §

(1) Az a koordináló szervezet vehető nyilvántartásba, amely külön jogszabály szerint közhasznú jogállásúnak minősül, továbbá rendelkezik a tevékenységéhez szükséges mértékű alaptőkével, amelynek mértéke:

a) regionális tevékenységet végző szervezetnél legalább 10 millió forint,

b) országos tevékenységet végző szervezetnél legalább 25 millió forint.

(2) A Főfelügyelőség a koordináló szervezetet első alkalommal két évre veszi nyilvántartásba, mely lejártát követően öt évenként, öt év időtartamra, több alkalommal meghosszabbítható, amennyiben a koordináló szervezet megfelel e rendeletben foglalt követelményeknek.

(3) A Főfelügyelőség elutasítja a gyártó és a koordináló szervezet nyilvántartásba vétel iránti kérelmét, ha az nem felel meg e rendeletben foglalt követelményeknek.

(4) A Főfelügyelőség törli a nyilvántartásból a gyártót, ha megszünteti a betétdíjas termék gyártását, illetve a koordináló szervezetet, ha a nyilvántartásba vételnek e rendeletben foglalt feltételei már nem állnak fent.

A fogyasztó tájékoztatására vonatkozó rendelkezések

8. §

A fogyasztó tájékoztatása érdekében a forgalmazó üzlethelységében, valamint a c) pont kivételével a visszaváltásra kijelölt helyen közzé kell tenni:

a) a betétdíjas termékek megnevezését és a betétdíj mértékét,

b) a betétdíj visszafizetéséhez szükséges, a visszaváltandó betétdíjas termék állapotára vonatkozó követelményeket,

c) amennyiben a visszaváltás nem az értékesítés helyén történik, a visszaváltásra kijelölt hely (helyek) nevét, címét, és nyitvatartási idejét, továbbá

d) a visszaváltás feltételeinek változását, a változások előtt legalább két hónappal.

A kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése

9. §

A gyártó, valamint a koordináló szervezet bejelentési kötelezettségének teljesítését a Főfelügyelőség, az e rendeletben foglalt egyéb kötelezettségek teljesítését a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség külön jogszabályok alapján ellenőrzi.

Záró rendelkezések

10. §

(1) Ez a rendelet 2006. január 1-én lép hatályba.

(2) Az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 23. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"A kereskedő az általa forgalmazott betétdíjas termék visszaváltását köteles biztosítani."

(3) Az R. 1. számú mellékletének 532. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"Betétdíjas terméket visszaváltó üzlet [TEÁOR 51.57-ből].