Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszámoló a Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi versenyről

  • 2005. szeptember 01.
  • humusz

A Herman Beszámoló a Balogh János Országos Környezet-és Egészségvédelmi Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont (Bem József Általános Iskola 1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.) a 2000/2001-es tanévben hirdette meg elõször ezt a környezet-egészségvédelemmel foglalkozó csapatversenyt. 

A verseny hiányt pótló kezdeményezés. Ugyanis a levegő,- víz,- és talajszennyezésekről, a zaj-és hulladékproblémáról, egészségkárosító hatásaikról és nem utolsó sorban megelőzésükről, nem hallanak eleget a tanulók. A verseny kapcsán szeretnénk ráirányítani a figyelmet az oktatási intézmények és a civil szervezetek egymást segítő együttműködésére, a környezetvédelmi kiadványokra, a lakóhely környezeti problémáinak megismerésére.

A felkészüléshez a tantervi követelményeken kívül az Élet-és Tudomány, a Lélegzet és a Kukabúvár cikkeinek tanulmányozása szükséges. Sok hasznos információt tudhatnak meg ezekből a tanárok és tanítványaik egyaránt a környezeti szennyeződésekről és ami a legfontosabb: ötleteket, javaslatokat a megelőzés módjairól. (Az iskolai környezet-egészségvédelmi programok megvalósításában is hasznos segítség.)

Az idei döntőben az ország szinte minden tájegysége képviselve volt, sőt még a Vajdaságból is részt vett a temerini Kókai Imre Általános Iskola csapata


A péntek délutáni Megnyitó a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban volt, ahol a 3 fős csapatoknak a verseny témájához kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk a kiállítási anyagok segítségével.

A program a Bem József Általános Iskolában folytatódott, ahol Kovács Róbert igazgató köszöntötte a vendégeket. Ezt követően Vízi Adrienn az iskola volt tanulója nyújtott át egy gyönyörű népdalcsokrot, színpompás népviseletben.

A másnap délelőtti vetélkedés írásbeli, gyakorlati –és szituációs feladatokból állt, majd ezeket követte, a Legyél te is környezetvédő! számítógépes kvízjáték. /A feladatokat az iskola tanárai: Illés Erika, Nagyné Horváth Emília és Tóth Géza állították össze./

Ezalatt a kísérőtanárok a környezet-egészségüggyel kapcsolatos előadáson vehettek részt, megismerhették az iskolát és annak környezet-egészségügyi programját, illetve a témával kapcsolatos kiadványokkal ismerkedhettek meg.

Délután került sor az előzetesen elkészített kiselőadásokra, amelyek a lakóhely környezet-egészségügyi problémáit illetve azok megoldását mutatták be.

A zsűriben köszönthettük Bakos László, Kleinheincz Gábor, Láng Ferenc képviselő urakat a Kőbányai Önkormányzattól és tiszteletét tette még Szász Csaba alpolgármester úr is.

Amíg a zsűri „nehéz helyzetben” volt, a döntő résztvevői és az érdeklődők Dr. Tóth Albert előadását hallgathatták meg Balogh professzorról, „Ecsegpusztától a világhírnévig” címmel.

A program végére minden csapat ismeretekben, tapasztalatokban (és reméljük élményekben is) gazdagodva és egy bizonyos pontszámot összegyűjtve ért el. Az első helyet a zalaegerszegi Eötvös Általános Iskola csapata szerezte meg. Kevéssel lemaradva követte őket a budapesti Virányos Általános Iskola és azonos pontszámmal a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium csapata. A harmadik hely a pápai Erkel Ferenc Általános Iskola csapatának jutott.

A tanulók és felkészítőik jutalma a Rab-Kováts Éva művésztanár által tervezett, nagyon szép oklevélen kívül különböző könyvek, CD, virágképek, dísztárgyak és egy vászontarisznya az útravalónak.

A verseny fő támogatója a Kőbánya Környezetéért Alapítvány volt. Támogatásuk nélkül a döntőt nem tudtuk volna megrendezni.

Az ajándékok, díjak adományozói: az Apáczai Kiadó, a Richter Rt., a Tűzliliom Oktatóközpont (Eger), a Pro Natura díjas Természet-és Környezetvédő Tanárok Egyesülete, dr. Tóth Albert főiskolai tanár, Rab-Kováts Éva művésztanár. A temerini csapat részvételét az OM Határon Túli Magyarok Főosztálya támogatta.

A döntő sikeres lebonyolításában az oktatóközpont és az iskola nevelőtestületének és technikai dolgozóinak 21 tagja serénykedett. A döntőn résztvevők elégedettségét a szóbeli és az írásos dicséretek tükrözik.

Az előzetes feladatként elkészített környezetvédelmi plakátok, kiselőadások, a feladatok megoldása bizonyítja, hogy lelkes, elhívatott pedagógusok segítségével a tizenéves korosztály is magas szintű környezet-egészségügyi tájékozottságra tehet szert.


<>Nagyné Horváth Emília, a verseny szervezője> <>


Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont
Bem József Ált. Iskola
>1101 Bp. Hungária krt. 5.-7.