Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beperelte a szentgotthárdiakat az osztrák BEGAS

  • 2007. július 08.
  • humusz
Jó hírnevének megsértése és üzleti hátrány okozásáért beperelte az eisenstadti tartományi bíróságon a szentgotthárdi PRONAS civil szervezet öt vezetõjét az osztrák BEGAS AG - közölte Woki Zoltán, a PRONAS egyik érintett vezetõségi tagja. a greenfo.hu cikke

Hatvanezer eurós kártérítést követel az osztrák cég, amely Szentgotthárd közelében, a heiligenkreuzi ipari parkban kíván egy nagy kapacitású szemétégetőt felépíteni, ez ellen tiltakoznak az önkormányzattal, a helyi lakossággal karöltve a szentgotthárdi környezetvédő civilek. A BEGAS álláspontja szerint a PRONAS internetes honlapján közzétett kijelentések sértették a cég jó hírnévhez fűződő jogait és hátrányosan érintették üzleti kapcsolatait. Mivel a kifogásolt mondatokat több osztrák médium is átvette, a cég azt is követeli keresetében, hogy a civil szervezett fizetett közleményekben helyesbítsen.

"A honlapunkon megjelent három írás, amelyekből néhány félmondatot kifogásol az osztrák cég szövegkörnyezetükből kiragadva" - mondta Woki Zoltán. Szavai szerint azt róják fel nekik, hogy amikor aktivistáik 300 köbméternyi illegálisan lerakott kommunális szemetet fedeztek fel a BEGAS tulajdonában lévő, már működő biomassza erőmű közelében, akkor állítólag egy mondattal arra is utaltak, hogy ezt a hulladékot "akár a biomassza erőműben is el lehet égetni" - mondta. Hangsúlyozta: közleményeikben mindig feltételes módban fogalmaztak, csupán gyanúról és nem bizonyított dolgokról írtak. "Soha nem jelentettük ki azt, hogy el is égették a szemetet" - szögezte le álláspontjukat.

Ugyancsak része a keresetnek, hogy amikor a PRONAS megjelentetett a honlapján egy projektinformációt a tervezett hulladékégetőről, ott egy olyan képet tettek közzé, amelyről állításuk szerint a BEGAS szakemberei levágták a szentgotthárdi lakott területeket, és csak azt a területet ábrázolták tájékoztatójukban, így a kép azt a benyomást keltette, hogy az ipari park közelében nincs lakott terület. "Erre szintén tettünk néhány megjegyzést, hogy ez szerintünk nem teljesen fair, ez az ellenünk felhozott vádak második része" - mondta.

Woki Zoltán elmondta azt is: egy harmadik, az osztrákok által kifogásolt állítás szerint egy dokumentumban a PRONAS képviselői azt is feltételezték, hogy amennyiben a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére sor kerül, akkor nagy valószínűséggel úgy fogják ábrázolni a helyzetet, mint ahogyan azt a projekt leírásában tették. "Ez be is következett, hiszen a megjelent tervezetben egyetlen szó sem esik Szentgotthárdról, Magyarországról, ők az előzetes koncepcióban úgy veszik, mintha itt egy betonfal lenne" - mondta.

Woki Zoltán közölte azt is: peren kívüli megegyezésre törekszenek a BEGAS-al, a cég által kifogásolt szövegrészeket ennek jeléül levették honlapjukról. Értetlenségét fejezte ki viszont amiatt, hogy a BEGAS kifogásaival korábban nem kereste meg őket, hanem azonnal a bírósághoz fordult. A civil szervezet perbe fogott vezetőségi tagjai szerinte nem tudnák kifizetni a kért kártérítést és a per költségeit, van közöttük például olyan terhes asszony, aki harmadik gyermekét várja.