Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beindult a budapesti repülő karácsonyfa szezon

  • 2018. január 11.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Félmilliónyi karácsonyfát dobunk ki csak Budapesten. A fenyőket a házak elé kirakott kukák mellé vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikéhez vihetjük. A fővárosban a nagyját elégetik.

Vízkereszt, azaz január 6-a után gyorsul fel az ünnepek elmúltával a karácsonyfák leszedése, kidobása. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. a Magyar Nemzet érdeklődésére kiemelte: Budapesten a következő egy-másfél hónapban több mint félmillió kiszáradt, tűleveleit hullató fenyő elszállításáról kell gondoskodniuk.

Az semmiképpen sem tanácsolható senkinek, hogy az ünnepi díszektől megfosztott, csak a földben örökzöld növényektől mondjuk egy panelház erkélyéről ledobva szabaduljon meg. E helyett a fővárosiak több lehetőség közül is választhatnak: kitehetik a kiszolgált fákat az utcára kihelyezett kukák mellé, vagy a városszerte kijelölt, több mint 250 gyűjtőhely valamelyikére maguk is elvihetik őket. Az FKF, amelynek a kisebb és nagyobb növényekre „szakosodott” úgynevezett fenyőfajáratai a következő hetekben rendszeresen körbejárják majd a budapesti utcákat, arra külön felhívja a figyelmet, hogy ügyelni kell arra, a kitett fenyők ne akadályozzák a gyalogos- és autóforgalmat vagy a parkolást.

Az önkormányzati közterület-fenntartó társaság saját maga gondoskodik a hasznosításról: a tűlevelűeket először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetik őket. Tájékoztatásuk szerint a fenyő a magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, s az elégetésből nyert energia átalakításával több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Kertes házban égetés helyett inkább komposztáljunk
A félreértések elkerülése érdekében fontos információ, hogy a nagy mennyiségben végzett ipari égetéssel ellentétben a kertvárosi házakban működő szilárd tüzelésű kályhákban legfeljebb gyújtósnak lehetnek jók a felaprított fenyőfák. Gyors égésükkel ugyanis csekély hőmennyiséget adnak, a családi házaknál inkább a komposztálás a járhatóbb út. Aki cserepes fenyőt vett, akár ki is ültetheti, ha kertészetből vette, akkor jellemzően vissza is viheti oda.

Tetemesebb mennyiségű fenyő a kereskedőknél is megmaradhatott, ők minden évben 10-15 százaléknyi eladatlan fával számolnak. Az FKF közlése szerint honlapjukon megtalálható a fenyőfagyűjtő helyek listája, de bárki érdeklődhet a közszolgáltatásról a 06-80/353-353-as számon is.

 

forrás: zip.hu