Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Befejeződött a tiszta Ipoly mentéért indított civil akció

  • 2005. szeptember 01.
  • humusz
ipoly.jpg "A Magosfa Alapítvány 2004. december 1-én indította el szennyezõ-források felmérésére és részbeni felszámolására irányuló programját a 13 települést magában foglaló Ipolymente kistérségben." A lezárult program erdményei érdekes információkkal szolgálnak
"A Magosfa Alapítvány 2004. december 1-én indította el szennyező-források felmérésére és részbeni felszámolására irányuló programját a 13 települést magában foglaló Ipolymente kistérségben. Célunk az volt, hogy elősegítsük a kistérségben a tiszta környezet megőrzését, felhívjuk a lakosság és a döntéshozók figyelmét azokra a rejtőzködő problémákra, melyek gátolhatják közép és hosszú távú terveik megvalósítását, vagyis a falusi és ökoturizmus kialakítását, a biotermények, -termékek előállítását. Hamar elmúlt az a kilenc hónap, amelybe különböző okok miatt bele kellett sűríteni a tevékenységeket. Ennek ellenére számos sikeres eseményt kezdeményeztünk illetve szervezetünk. Első lépésként bemutattuk a programot és a tervezett tevékenységeket a polgármestereknek, helyi vállalkozóknak és a civil szervezeteknek. Nagy örömünkre szívesen fogadták azt, többen elmondták, hogy már régen szükség lett volna hasonló tevékenységekre. Mint kiderült, ilyen jellegű, összetett programot még nem szerveztek az országban.

Az illegális hulladéklerakók feltérképezésére készítettek már adatlapot, de a többi szennyezés fajtára még nem, ezért teljesen új adatlapot és hozzá tartozó kitöltési útmutatót állítottunk össze. Településenként kerestünk 1-1 főt, akik önkéntesként segítettek a program során. A településükön önkénteseket toboroztak, akik a felmérésben vettek részt, majd a tisztítási akciókban. A felmérés során áprilistól júliusig járták a településeket és környékét, szennyező-forrás után kutatva a helyi önkéntesek. Összesen 55 fő vett részt a felmérésekben. 111 db adatlapot töltöttek ki, felmérve ezzel 100 db illegális hulladéklerakót (szemét összmennyisége 1700 m3); 5 db illegális szennyvízbefolyót illetve szikkasztót; valamint 12 db potenciális ipari szennyező-forrást.

A terepi munka mellett az önkormányzatoknak is küldtünk egy külön adatlapot, melyben a település hulladékgazdálkodásáról, szennyvízkezeléséről (csatornázottság mértéke, szikkasztók), ivóvíz ellátásáról stb. kérdeztünk. Ezzel párhuzamosan az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetétől, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól és a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kértünk adatokat. Mindezek alapján elkészült egy közel 150 oldalas programdokumentáció, amely a helyzetelemzés mellett hat évre szóló cselekvési tervet is tartalmaz. A legtöbbet segítő önkénteseknek egy jutalomnyaralás keretében köszöntük meg munkájukat. Az augusztus végi öt napon mind magyarországi, mind szlovákiai önkéntesek vettek részt.

A pihenés, kikapcsolódás mellett szakítottunk időt szakmai programokra is. Többek között fényképes élménybeszámolót tartottunk a felszámolási munkákról és az Ipoly tisztítási akcióról, megnéztük Ipolybélen (Bielovce) a korábbi vegyszer raktárt, mely potenciális szennyező-forrás az Ipoly jobb partján, előadást hallgattunk a kistelepülések szennyvíztisztítási lehetőségeiről. Ezzel egybekötve tartottunk záró konferenciát is, melyre a polgármestereket és civil szervezetek képviselőit hívtuk meg.

A program leglátványosabb része a szennyező-források felszámolása és az Ipoly tisztítási akció voltak. Az illegális hulladéklerakók felszámolása 6 településen zajlott, ezek közül háromban (Bernecebaráti, Kemence, Szob) olyan jellegű lerakókat találtak, melyeket csak gépekkel lehetett felszámolni, három településen (Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag) többnyire kézzel szedték a szemetet a résztvevők. Ez utóbbi három településen összesen 54 fő vett részt a felszámolási akciókban. A hat településen összesen kb. 131 m3-nyi szemetet gyűjtöttünk, ezzel 16 db illegális lerakót számoltunk fel. Az Ipoly tisztítási akció során Tésától Szobig mentünk végig kenukkal a folyón június 30. és július 3. között. A szemetet a vízből szedtük, de a part olyan részein is, amelyeket kívülről nehéz megközelíteni. Az akción 15 fő vett részt, 63 zsák szemetet gyűjtöttünk, és emellett még kb. 20 m3 nagy darabokból álló hulladékot, mint például autógumit, hordót, hűtőszekrényt, vasdarabokat, lavórokat, tűzoltócsap fejet. A tisztítási akciókon összegyűjtött szemetet a kistérségben szolgáltató három szemétszállító cég ingyenesen vitte és helyezte el a hulladékgyűjtő telepeiken.

A szemléletformálási rész keretében három alkalommal jelentettünk meg 4 oldalas mellékletet az Ipoly Infó című helyi újságban, mely a kistérség településein minden háztartásba eljutott.
Az első melléklet a gazdálkodóknak szólt, írtunk benne a Natura 2000 hálózatról, a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervről, ennek két eleméről, az Érzékeny Természeti Területek és az Agrár-környezetvédelmi programokról.
A másodikban a lakosságnak szolgáltunk információval arról, hogyan tudják a mindennapi tevékenységüket környezetkímélő módon végezni: olyan praktikus ötleteket olvashattak, amelyek segítségével a háztartás különböző területein csökkenthetik a környezeti terhelést.
A harmadik számban a felmérés és a program eredményeit mutattuk be. Február és március folyamán két szakértő tartott előadást a kistérség településein: három agrár-környezetvédelmi előadás hangzott el, és tizenkettő biogazdálkodással kapcsolatos előadás, amely elsősorban gondolatébresztő beszélgetés volt. A megjelent hallgatóság minden alkalommal megelégedettséggel távozott, hiszen elmondhatták gondjaikat, terveiket is. Ezek a beszélgetések is nagyban alakították a program folytatására szolgáló tevékenységeink körét.

Január óta folyamatosan fejlesztjük a program honlapját, melyet a szoros tempó ellenére igyekeztünk naprakésszé tenni. Rajta bemutatjuk a program célját és a tevékenységeket, a felmérés eredményeit, a felszámolási akciókról fényképes beszámolókat olvashatnak, a térképen megnézhetik a működési területet, eljuthatnak a települések honlapjaira, valamint külön oldalra írtuk be azoknak az önkénteseknek és a támogatóknak a nevét, akik a különböző szakaszokban segítették a program sikeres megvalósítását. A napokban készül el az 52 oldalas zárókiadvány is, amelyet eljuttatunk a kistérség polgármesteri hivatalaiba, az iskolákba, könyvtárakba, a programban részt vett önkénteseknek, támogatóknak. Ebben részletesebben is bemutatjuk a történéseket, eredményeket. A sajtótájékoztató után kezdődik a vándorkiállításnak a megnyitója, melyen négy tablón mutatjuk be a program eredményeit. Az első tabló a szennyezés fajtákról szól, a második a felmérés eredményeiről, a harmadikon a felszámolási akciókról készült fényképes beszámoló, a negyediken pedig az önkénteseket, támogatókat soroltuk fel. A négy tablót továbbszállítjuk a kistérség összes településére, mindenhol egy-egy héten keresztül nézhetik meg az érdeklődők.

Ugyanebben az időszakban az Ipoly folyó szlovákiai oldalán a miénkkel szinte megegyező tevékenységeket végzett az ipolysági székhelyű Ipoly Unió (Ipel’ská Únia). Tapasztalatainkat, információinkat folyamatosan kicseréltük, és közös tevékenységeket is végeztünk velük. (Partnerünk projektjéről a www.ipelskaunia.sk honlapon olvashatnak bővebben.) A határon átnyúló program biztosítéka annak, hogy az Ipoly mindkét oldalán javítsunk a környezet állapotán.

A program az Európai Unió Phare CBC magyar-szlovák/2002 programja, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium valamint a Közép-és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ támogatásával valósult meg.

A program eseményeiről és eredményeiről további tájékoztatást adunk honlapunkon.

További információ az alábbi címen kérhető: Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány (Kelemen Zoltán, Kurucz Márta, Tomcsányi Zsófia) 2600 Vác, Cházár A. u. 17. tel: 27/511-426 vagy 27/511-427, 20/230-61-60



Forrás: Magosfa Alapítvány